Najnovije

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Kijev progoni pravoslavne vernike i krši međunarodno priznata ljudska prava

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve će reagovati na zabranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ukrajini, poručio je savetnik ruskog patrijarha.

Kijev zabranom jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini želi da poveća progon vernika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i pogazi slobodu veroispovesti, poručio je protojerej Nikolaj Balašov, savetnik Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

Usvojenim zakonom o zabrani UPC, odobren je progon pravoslavnih vernika u Ukrajini i prekršena su međunarodno priznata ljudska prava, precizirao je protojerej Balašov.

Kako je poručio, i Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) daće ocenu zabrani kanonske UPC u Ukrajini.

Ukrajinska Rada danas je usvojila zakon koji će omogućiti zabranu rada Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji te zemlje. Zakon stupa na snagu 30 dana nakon objavljivanja.

Kako je predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk ranije objasnio, usvajanjem ovog zakona UPC će "biti zabranjena", odnosno, zakonom se pretpostavlja "njeno momentalno zabranjivanje". 

Ukrajinska pravoslavna crkva se od 2022. godine našla pod do sada neviđenim talasom progona u savremenoj istoriji zemlje. Ukrajinske vlasti uvode sankcije protiv sveštenstva, organizuju pretrese u crkvama, hapse monahe i vernike protiv kojih otvaraju neosnovane krivične postupke, zabranjuju aktivnosti UPC u različitim regionima zemlje i oduzimaju manastirska i crkvena imanja, a samu UPC pokušavaju da zabrane zakonom. 

UPC je ukrajinskim vlastima trn u oku.

Iz Moskve su poručili da je raskol u pravoslavlju i udar na Crkvu u Ukrajini cilj koji je odavno proklamovan u Vašingtonu.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA