Najnovije

Vulin o poruci Lavrova Srbiji: Čuvajte mir po svaku cenu

Srbija bi bila strašno neodgovorna da ne ispita šta BRIKS nudi, ta organizacija je realna alternativa EU, naglasio je potpredsednik Vlade Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je zabrinutost za čitav region, a svi ruski sagovornici preneli su mi poruku da Srbija treba da čuva mir po svaku cenu, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za Sputnjik.

On je u nedavnoj poseti Moskvi imao sastanke sa više ruskih zvaničnika, među kojima je i šef diplomatije Ruske federacije Sergej Lavrov.

"Lavrov je zabrinut za čitav region i vidi jednostrane poteze koji mogu da izazovu sukobe. Mi smo suviše mali region – ne možete napasti Srbe na KiM, a da svi ostali Srbi to posmatraju bez imalo nelagode. Ne možete izolovati malo parče regiona i raditi šta god hoćete, a svi ostali da se prave da ne znaju šta se dešava. Lavrov je dosta zabrinut za situaciju i moram priznati da ima veoma pošten odnos – stalno govori, čuvajte mir po svaku cenu. I svi ruski rukovodioci su mi rekli, čuvajte mir po svaku cenu, nemojte dozvoliti da vas uvuku u sukobe. A to je ono što se neprekidno pokušava, neprekidno radi", rekao je Vulin.

Odgovarajući na pitanje o oceni Evropske unije koja je za njegovu posetu Moskvi rekla da nije kompatibilna sa njihovim vrednostima, Vulin je naveo da se treba zapitati koje su to vrednosti, je li to neispunjavanje potpisanog sporazuma o formiranju ZSO.

"Je li to sistem vrednosti u kom sve što radimo uvek mora nečim da bude uslovljeno, da dobijete ekonomsku pomoć uvek morate da nešto date politički. Ja kad odem u Rusiju i razgovaram s Lavrovom on mi ne postavi uslov, ne kaže – glasaćemo protiv rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici ali ćete vi uvesti sankcije Nemačkoj", kaže Vulin.

Govoreći o situaciji oko mosta na Ibru i insistiranju Prištine da on bude otvoren, potpredsednik Vlade Srbije je rekao da je krajnji cilj da tzv. Kosovske bezbednosne snage, koje po Rezoluciji 1244 uopšte ni ne smeju da postoje, izbiju na Sever i da to postane granica.

Osvrnuo se i na razgovore o BRIKS-u koje je vodio tokom posete Moskvi.

"Mi moramo prvo da znamo šta je BRIKS. EU i BRIKS nisu isti. EU ima čvrstu organizaciju, neke organe upravljanja, vladu. BRIKS je skup savezničkih zemalja, platforma, na prvom mestu ekonomska i Srbija bi bila strašno neodgovorna da ne ispita tu platformu, da ne vidi šta se nama eventualno nudi i da li mi nešto možemo da ponudimo, da li nešto možemo da dobijemo", istakao je Vulin.

Napomenuo je i da je veliki pritisak drugih zemalja za ulazak u BRIKS, kao i da nas niko ne moli da uđemo u ovu organizaciju, moramo da se dokažemo.

"BRIKS je realna alternativa i EU. On postaje društvo zemalja gde bi svako voleo da bude. Uz to, BRIKS nas ne uslovljava ničim, a možemo da dobijemo više nego što tražimo, više nego što možemo i da damo. Dakle BRIKS je realna alternativa EU, čak i u ekonomskom smislu i o tome treba razmišljati i razgovarati", istakao je Vulin.

UKRAJINSKE SNAGE TUKLE ŽESTOKO: Ruski heroj izvukao i spasio vojnike (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA