Najnovije

VULIN ŠOKIRAO IZJAVOM: Nikom nije rečeno da je Rio Tinto ta kompanija koja će da kopa litijum!

„Nikom nije rečeno da će to da radi Rio Tinto, to je nešto o čemu ćemo tek razmišljati“, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vulin, u intervjuu za Sputnjik, govoreći o aktuelnom pitanju kopanja litijuma. Ova njegova izjava je poprilično šokantna, obzirom da se više puta iz vlasti moglo čuti da su stvari uređene zakonom tako da pravo na eksploataciju imaju samo kompanije koje dobiju dozvolu za istraživanje, odnosno, one kompanije koje otkriju određenu rudu imaju garantovanu i eksploataciju.
Vulin

Vulin

Po svemu sudeći, u vezi litijuma postoji more nedoumica i nepoznanica i mora proći određeni period da se utvrdi ko je lud, a ko zbunjen. Stanovište Vulina je, prema onome što govori na ovu temu, da nema mesta nikakvim tenzijama u vezi predstojećih aktivnosti vlade po ovom pitanju.

“Da li će se projekat „Jadarit“ sprovesti ili neće zavisi od toga da li će odgovarajući stručni organi reći da je to ispravno i potrebno. Polako, tek ako dobijemo pozitivno mišljenje razmišljaćemo ko će to da radi”, kaže on.

„Postoje i druge zemlje na svetu koje su veoma zainteresovane, kao i druge tehnologije koje takođe mogu biti veoma korisne Srbiji. Mi smo dužni da sve ispitamo i da vidimo šta ćemo s tim“, dodao je Vulin.

“Nikome nije obećano i nikome nije dato, Rio Tinto nije vlasnik jadarita u Srbiji, država Srbija je vlasnik. A kome će dati ili neće to je drugo pitanje, tek ćemo da dođemo do toga”, tvrdi Vulin.

Prenosimo deo intervjua sa Sputnjika:

Postavlja se pitanje i ekonomskog modela, koliko bi Srbija zaradila?

Nikad to nije samo ekonomija, nego i političko pitanje. Sve su to odgovori koje moramo da damo, a ne možemo da ih damo urlajući na ulicama. Tako se ne daju odgovori. Prvo će struka, a tu mislim na geologe i ljude koji se bave time, a ne na glumce i pevače, da kaže da li to može ili ne može, u kojoj meri to ugrožava ili ne ugrožava životnu sredinu. Ako nam kažu da je to moguće, onda se donosi odluka da se radi na tome. Kad se donese ta odluka ko će i da li će da sprovodi nešto od toga, ako smo zadovoljili ekološke, odlučićemo konačno na osnovu ekonomskih kriterijuma, ali i političkih. Jer to je nešto što je beskrajno bitno na nas. Moraćemo da donesemo i političku odluku. Nikome nije obećano i nikome nije dato, Rio Tinto nije vlasnik jadarita u Srbiji, država Srbija je vlasnik. A kome će dati ili neće to je drugo pitanje, tek ćemo da dođemo do toga.

Iz Rusije, ali i i iz Kine stigla je poruka da se u Srbiji sprema obojena revolucija. Kako to ocenjujete?

Nama je upozorenje javno izdala Marija Zaharova ispred Ministarstva inostranih poslova. Zar mislite da MIP Rusije daje samostalno i neutemeljeno takve izjave, a da nije dobilo procenu bezbednosnih službi. Nama je i zvanično dostavljena informacija od ruskih obaveštajnih službi da se priprema pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti. Podsetiću da smo mi na to upozoreni odmah posle decembarskih izbora, pa se i desilo nasilje na ulicama Beograda. Nije ga niko provocirao ni izazvao nego se nasilje planski desilo. Velike sile ne govore takve stvari ako nisu potpuno sigurne u to jer bi to značilo gubitak njihovog autoriteta. Ko će im verovati sledeći put? A kad izađu dve supersile i kažu tako nešto onda je to tako. I odmah da kažem, nije to za nas iznenađenje.

Naravno da smo sve znali. Da to ne znamo ne bi to bilo zaustavljeno. I uvek molim, nemojte više, probajte da se vratimo u skupštinu. Nasilje u Srbiji neće proći nikad više.

U kineskom izveštaju se pominje američka Nacionalna fondacija za demokratiju i da ona finansira neke nevladine organizacije u Srbiji. A iz nevladinih organizacija kažu da dobijaju novac za razvojne projekte, kao i da sama država Srbija dobija pare od USAID...

Država kad dobije novac od nekog, znate za šta je dobila i to se da proveriti. Za šta ste ga vi dobili? I zašto baš vi? Kako taj NED nikad ne da neke pare Kolu srpskih sestara, narodnim kuhinjama na KiM?

Pročitajte OVDE o mogućem ulasku Maska u budući Trampov kabinet

Izvor: Pravda / Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA