Najnovije

Zelenski kao Neron: Zašto je Kijev zabranio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Kijevske vlasti stvaraju lažnu crkvu koja bi zamenila Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Prihvatanje zakona o zabrani UPC podstiče verski rat.

Ukrajinska Rada usvojila je zakon koji će faktički omogućiti zabranu rada Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata na teritoriji te zemlje. Bez obzira na javno kršenje ljudskih prava, Kijev na sve načine pokušava da zabrani sve što ima veze sa Rusijom i pravoslavljem. 

Zakon će stupiti na snagu 30 dana nakon objavljivanja. Podržalo ga je 265 poslanika, a za usvajanje je bilo potrebno 226 glasova. Protiv je bilo 29 poslanika, dok se četiri uzdržalo, a 24 nisu glasala. 

"Rada je usvojila dorađeni nacrt zakona o zabrani delovanja verskih organizacija povezanih sa Rusijom na teritoriji Ukrajine. Narodski rečeno – zakon o zabrani moskovske crkve. Usvojen je u drugom čitanju sa 265 glasova", izjavio je poslanik Rade Jaroslav Železnjak.

Prema njegovim rečima, UPC će imati devet meseci da "prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom" što će direktno uticati na milione ljudi, kako u Ukrajini tako i u svetu, jer će to podstaći druge nekanonske i nepriznate crkve da se okrenu protiv Pravoslavlja. Primer toga vidimo u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde se stvaraju neke nove "pravoslavne" crkve. 

Anti-Rusija

Zvanični Kijev godinama čini sve, kako ne bi imao ništa zajedničko sa Rusijom, počev od borbe sa zajedničkom istorijom i završavajući sa pravoslavnom crkvom. Taj "trend" nije od juče, naprotiv, dolazi još iz sovjetskog doba i nasilne ukrajinizacije USSR. Ne treba zaboraviti i da su se tokom Drugog svetskog rata mnogi Ukrajinci, pogotovo sa zapada zemlje, borili na strani nacista i pokušavali čak da stvore neku vrstu države nalik NDH. Mnogi od njih bili su katolici ili unijati koji su počeli otvoreni verski rat sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom Moskovskog patrijarhata. 

Nakon raspada SSSR mnoge nekanonske crkve, sekte i NVO su dobile punu slobodu (a i pune džepove para) kako bi se borili sa UPC. Ne čudi što je jedan od glavnih njihovih neprijatelja upravo pravoslavna crkva, koja ujedinjuje ljude i van Ukrajine i povezuje ih sa Rusijom. Čim nema zajedničke prošlosti, nema ni budućnosti, misle u Kijevu. 

Ako se prisetimo Majdana 2013-2014, episkopat Unijatske crkve je objavljivao da su skoro polovina svih demonstranata u Kijevu bili pristalice ove crkve iz Zapadne Ukrajine, koji su namerno dovedeni u prestonicu. 

"Treba napomenuti da zabrana UPC nije ni na koji način povezana sa aktuelnim međusobnim ratom, jer je ta podla želja da se razbije jedinstvo Crkve bila prisutna u mnogim ukrajinskim umovima u zapadnom delu Ukrajine još 90-ih godina 20. veka. Sada su preuzeli vlast i, pod bilo kojim izgovorom, obavljaju svoj satanski posao. Zelenski će u istoriji ostati upamćen kao izvanredan lažov koji je prekršio apsolutno sva svoja obećanja, kroz koja je došao na vlast. To važi i za obećanje o neprikosnovenosti Ukrajinske pravoslavne crkve, kada je kritikovao Petra Porošenka da želi da zabrani kanonsku Crkvu. Zelenski stoji u rangu sa velikim progoniteljima hrišćana – rimskim carevima Neronom, Dioklecijanom i Galerijem. Svi su loše završili," piše ruski sveštenik Pavel Ostrovskij.

Verski rat

Prihvatanjem zakona o zabrani UPC kijevski režim bukvalno podstiče pravi verski rat. U oktobru 2023. godine ukrajinski parlament usvojio je u prvom čitanju nacrt zakona o zabrani UPC. Crkva je saopštila da predlog zakona krši Ustav Ukrajine i Konvenciju o ljudskim pravima. Zbog skandala dalja rasprava bila je pauzirana, doduše to nije smetalo radikalima i vlastima da silom zauzimaju pravoslavne crkve i da se iživljavaju nad pravoslavnim sveštenicima. 

Sve se naglo promenilo nakon napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast Rusije. Kijev je svestan da ne može da pobedi na bojnom polju ali mu je potreban snažan medijski efekat kako bi ubedio Zapadne "partnere" da nastave finansiranje kijevskog režima. Uzimajući u obzir da na Zapadu sve češće spominju pregovore, Kijev ovim potezom stavlja do znanja da ne želi mir, već rat do poslednjeg Ukrajinca. A crkveni raskol je najlakši način da se podele ljudi i pridobije podrška najradikalnijih slojeva Ukrajine. 

Kijevske vlasti stvaraju lažnu crkvu koja bi zamenila Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, a među vernicima nema nikakvog raskola, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusija Marija Zaharova.

"To je lažna kvazicrkva koja koristi slične obrede, koja se, oduzimajući crkve i svetinje, pretvara da ih koristi po pravoslavnim običajima. A u stvari to ismejava," rekla je ona.
Da odluku Rade ne podržavaju svi Ukrajinci potvrđuje bokser Vasilij Lomačenko, koga zvanični Kijev već duže vreme progoni zbog toga što ne želi da se odrekne UPC. 

"Oni koji učestvuju u zabrani UPC uopšte ne shvataju posledice onoga što će se dalje desiti", napisao je Lomačenko. 

Zabrana kanonske UPC će imati katastrofalne posledice po Kijev, iako Zelenskog i njegovo okruženje niko iz "civilizovanog sveta" neće osuditi. Svako ko je pokušao da ratuje sa Bogom nije dobro prošao, a situacija u Donbasu to postepeno potvrđuje. Milioni pravoslavnih vernika u Ukrajini će nastaviti da veruju i da se drže UPC, što će još više uticati na ionako nikakav rejting (nezakonitog) predsednika i jačati autoritet pravoslavne crkve, koja predlaže mir a ne rat. 

NAJNOVIJE OTKRIĆE - UKRAJINSKA ARMIJA KORISTI ROBOTE: Na frontu hodaju gde čovek ne sme, dali im Britanci (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA