Najnovije

ŠTA SE TO SKRIVALO U VEZI BAJDENA? Sada je sve potpuno jasno

Bajden uopšte nije trebalo da se kandiduje za drugi mandat, navode urednici "Vašington posta"

Američki predsednik DŽozef Bajden nije trebalo ni da pokušava da traži reizbor, a njegovo osoblje je prikrivalo opadanje njegovih kognitivnih sposobnosti sve dok više nisu imali kud, navodi "Vašington post" u redakcijskom komentaru.

"U retrospektivi, gospodin Bajden nije trebalo da traži reizbor. Debata (s Donaldom Trampom) 27. juna bila je gora od tek loše noći, kako je predsednik kasnije tvrdio. Ovaj 81-godišnjak je dugo pokazivao znake opadanja, ali njegov uži krug je radio na tome da to sakrije", napisali su urednici američkog lista.

Bilo bi bolje za SAD, dalje tvrde, da je Bajden odustao od trke za reizbor nakon "iznenađujuće dobrih rezultata" koji su demokrate osvojile na međuizborima 2022. godine. Da je ostao u trci, "onemoćali gospodin Bajden na čelu obeshrabrene partije bi verovatno izgubila u novembru". 

Kako se navodi u tekstu, Bajden "zaslužuje priznanje" jer je odustao od vlasti i dao šansu novoj generaciji lidera, "iako se to dogodilo unutrašnje partijske mahinacije, a ne putem glasačke kutije".

Bajden ipak ostaje predsednik do januara, napominje američki list, a platforma demokrata i dalje obećava "drugi Bajdenov mandat", dok se on u dokumentu od 92 stranice pominje 287 puta, a Kamala Haris svega 32 puta.

Bajden je već na inauguraciji bio najstariji američki predsednik u istoriji, a još tokom predizborne kampanje 2020. je optuživan da je senilan i dementan. 

Ipak, osoblje Bele kuće i većina američkih medija su pravdali njegovo fizičko i kognitivno opadanje kao posledice mucanja u detinjstvu. 

Neposredno posle katastrofalnog nastupa na debati s Donaldom Trampom, njegovi pristalice su i dalje tvrdili da predsedniku ništa ne fali, a aktuelni predsednik tvrdio da ga samo Bog može naterati da odustane od trke za reizbor. 

Nekoliko dana nakon što se sredinom jula zarazio kovidom 19, Bajden je na Iksu saopštio da odustaje od svoje kandidature i da podržava svoju potpredsednicu Kamalu Haris kao demokratskog kandidata. 

Insajderski izvori su tvrdili da je bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi odigrala presudnu ulogu u ubeđivanju Bajdena da se povuče. 

"Izveli su državni udar protiv predsednika Sjedinjenih Država", rekao je za Foks njuz početkom avgusta bivši predsednik i aktuelni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp.

"Do potpunog poraza neprijatelja": Medvedev otkriva kada Ukrajina može da očekuje pregovore

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA