Najnovije

"Ekonomist": Ruska vojska sve bliže Pokrovsku, ukrajinske snage nadjačane i iscrpljene

Umesto da napadom na Kursku oblast oslabe ruski pritisak na Pokrovski pravac, čemu se Kijev nadao, desilo se sasvim suprotno - napredovanje ruskih snaga se samo ubrzalo.

Oružane snage Ruske Federacije gotovo svakodnevno napreduju u pravcu Pokrovska, ključnog logističkog čvorišta u Donjeckoj Narodnoj Republici, a prema pisanju "Ekonomista", Kijev se nadao da će njegov iznenadni napad na Kursku oblast "ublažiti pritisak" na ovaj grad.

Međutim, kako se navodi, desilo se suprotno, pa se napredovanje ruske vojske dodatno ubrzalo i ona se sada nalazi na oko 10 km udaljenosti od Pokrovska.

U intervjuu za američki list komandanti u sastavu ukrajinske vojske naveli su nekoliko razloga koji su doprineli ruskom napredovanju. 

Tako jedni poručuju da nemaju dovoljno artiljerijskih granata, te da "neprijatelj" ispaljuje do deset puta više od njih, a poznato je da se Ukrajina već duže vreme suočava sa ovim problemom, uprkos dodatnim isporukama naoružanja i municije sa Zapada.

Drugi krive "ruske taktike" - manje juriše pešadijskih jedinica, "jedreće" avio-bombe i nove vrste sistema za elektronsko ratovanje.

Ipak, deluje da su iscrpljenost i problemi sa ljudstvom glavni uzroci kolapsa, piše "Ekonomist".

"LJudi nisu napravljeni od čelika", rekao je pukovnik Pavlo Fedosenko i dodao da se "ukrajinske trupe brojčano nadjačane sa 4:1, ne odmaraju". Prema njegovim rečima, deo vojnika ostaje na frontu 30 do 40 dana za redom, "zbijeni u rupama, nekoliko centimetara od smrti".

Istovremeno, drugi intervjuisani borac iz sastava 59. motorizovane brigade, raspoređene jugoistočno od Pokrovska, sa pozivnim znakom "Dablin", kaže da poznaje vojnike koji su na položaju "više od dva meseca".

"Dvojica su imala moždani udar. Problemi Ukrajine su pojačani idiotskim naređenjima", dodao je on.

Kako navodi "Dablin", iznenadni napad na Kursku oblast RF izazvao je pomešana osećanja i u početku je podigao moral, što nije dugo potrajalo.

Nada da će Rusija možda odgovoriti razmeštanjem trupa sa Pokrovskom pravca, zamenjena je činjenicom da se to neće desiti. Naprotiv, ukrajinske bezbednosne službe potvrdile su informacije da je Rusija, iako je premestila trupe sa drugih delova fronta na istoku, ojačala jedinice oko Pokrovska.

Ukrajina je u međuvremenu rasporedila specijalne jedinice u Kurskoj oblasti, dok položaje na Pokrovskom pravcu popunjava neiskusnim jedinicama, piše "Ekonomist".

"Rusi su otkrili kako stoje stvari i nisu zagrizli mamac", zaključio je "Dablin".

OPERACIJA KURSK NIJE USPELA: Kijev odlučio da preda Putinu Donbas?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA