Najnovije

IZ RUSKE CRKVE JASNA PORUKA: Vartolomej je kriv

Vaseljenski patrijarh Vartolomej snosi ličnu odgovornost za progon vernika u Ukrajini, saopštio je Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

"Rukovodstvo raskolnika koje je Fanar priznao (sedište Vaseljenske patrijaršije u Istambulu) sa posebnim žarom zahtevalo je donošenje zakona o stvarnoj zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve, a patrijarh Vartolomej, koji je ranije javno odobravao krivično gonjenje i hapšenja njenih jeraraha i sveštenstva, otvoreno je podržavao akcije (kijevskih) državnih vlasti, čija je svrha raspeće i uništenje kanonske crkve u Ukrajini. Dakle, carigradski patrijarh snosi ličnu odgovornost za organizovanje progona vernika Ukrajinske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju Sinoda.

Ukrajinski parlament usvojio je u utorak zakon koji postavlja osnove za zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve, inače najveće hrišćanske denominacije u zemlji.

Kako je pojasnio poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da "prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom". Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.

Vladimir Zelenski je u sredu rekao da je tokom telefonskog razgovora patrijarha Vartolomeja izvestio o zakonu o zabrani kanonske UPC u zemlji, a prema njegovim rečima, obe strane su "pozitivno ocenile" razvoj događaja u Ukrajini.

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA