Najnovije

Kfor odlučuje kada je pravo vreme za otvaranje mosta, imaju pravo da uhapse Kurtija

Bivši sudija ustavnog suda tzv. Kosova pojašnjava da "Kosovo" još uvek nema "pun suverenitet".

Bivši sudija "Ustavnog suda" Kadri Krieziu ukazao je da "Kosovo" ima pravni osnov da otvori most na Ibru, ali da je konačna odluka na Kforu koji je zadužen za bezbednosna pitanja.

Krieziu ističe da Kfor ima pravo čak i da uhapsi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ukoliko proceni da on doprinosi destabilizaciji situacije, prenosi "Gazeta ekspres".

Krieziu navodi da Kfor ocenjuje kada je pravo vreme za otvaranje mosta.

"Bilo je naznaka nekih nesagledivih posledica ako se most otvori. Kfor je ovde zbog mira. U odnosu na građane Srbije, mi imamo demokratsku dužnost da ih integrišemo. Nekoliko puta sam pomenuo da to ne treba raditi kroz policijsku i vojnu integraciju, već demokratski kroz demokratiju, odnosno izbore. Postoji i pravni osnov za otvaranje mosta, to je dogovor iz 2015. godine i to je odluka dve skupštine. Kfor zna bolje, a ima i obavezu. I moramo da mu verujemo", rekao je Krieziu.

Pojašnjava da "Kosovo" još uvek nema "pun suverenitet".

Prema njegovim rečima, pod određenim okolnostima i Kurti može biti uhapšen ili pritvoren od strane Kfora ako je umešan u destabilizaciju "Kosova".

"Nemamo potpuni suverenitet. Razlog je taj što najvažniji segment jedne države nadgledaju strane vojne snage, odnosno Kfor. Dakle, moramo to imati na umu, mi nemamo pun suverenitet. Suverenitet i teritorijalni integritet nosi Kfor. U datom trenutku mogu da naređuju i premijeru, pa čak i da ga uhapse. Oni su u pravu. Ako dođe do totalne destabilizacije situacije u koju su uložili i u vojni i u finansijski aspekt imaju prava na to", ukazao je Krieziu.

Krieziu je zaključio da koordinacija sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om nije "servilnost, već dužnost".

KRENULA RUSKA OFANZIVA! Na većini uporišta neprijatelj na brutalnim udarcima

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA