Najnovije

PROMENE U AMERICI: Novi vetrovi...

Čitav niz anketa sprovedenih u julu o "gorućim" pitanjima u SAD pokazao je da se stavovi Amerikanaca menjaju. Možda čak i nabolje.

Ispitivanje grupe "Odbrambeni prioriteti" o spoljnopolitičkim stavovima, pokazalo je da većina ispitanika ne podržava slanje vojske u odbranu Tajvana ili Ukrajine.

Anketa Čikaškog saveta za globalne poslove pokazala je da 56 odsto Amerikanaca smatra da SAD ne bi trebalo da biraju stranu u ratu u Gazi, a novije istraživanje Saveta ukazuje i da tek svaki četvrti smatra da bi SAD trebalo da pošalju vojsku da brani Izrael.

Apetit Amerikanaca ka "intervencijama" u inostranstvu se takođe smanjio. Istraživanje JuGova pokazalo je da 79 odsto njih podržava intervenciju tek ako SAD budu direktno ugrožene. Manje od polovine je voljno da šalje vojsku u pomoć saveznicima. Isto istraživanje pokazalo je i da većina Amerikanaca smatra da je samo Drugi svetski rat bio opravdan.

Uprkos svemu, zvanični Vašington nastavlja da raspiruje požare širom sveta, bilo da je reč o sporom pronalaženju diplomatskih rešenja za Ukrajinu i Gazu, bilo da podstiče sukob sa Kinom ili baca ogromne količine novca, nepotrebno, na Pentagon i industriju oružja.

"Postoji raskorak između zvanične američke spoljne politike i preferiranih politika američkog naroda", rekao je za "Risponsibl stejtkraft" Taker Kas, portparol "Odbrambenih prioriteta".

Politika Vašingtona je intervencionistička, ali američki narod, barem na osnovu odgovora koje smo dobili, podržava razumniju, pronicljiviju politiku koja bi iskreno bila mudrija od sadašnje politike, dodao je on.

Anketa "Odbrambenih prioriteta" takođe je pokazala da svega 20 odsto Amerikanaca podržava slanje podrške Ukrajini. Svega 30 odsto ispitanika podržava vojnu odbranu Tajvana od Kine, dok je 37 protiv. Uz to, veći broj ispitanih Amerikanaca, 44 odsto smatra da je izbegavanje rata sa Kinom važnije od autonomije Tajvana.

Podrška Izraelu takođe pada. Sa više od 50 odsto 2015. na ispod 41 odsto 2024. godine.

Sve manje ispitanika podržava američke baze u Nemačkoj, Turskoj, Poljskoj, Baltiku, Japanu, Južnoj Koreji i Australiji.

Ankete su pokazale da su Amerikanci sposobni da čuju i alternativna mišljenja i vide "kroz" zvanične proratne narative o Tajvanu, Gazi i Ukrajini.

"Predsednici i drugi intervencionisti često dobijaju kratkoročnu javnu podršku vojnom avanturizmu moralizovanjem i zastrašivanjem", rekao je za RS Dag Bendou, viši saradnik na Institutu Kejto. "Međutim, kada efekti ovih taktika počnu da popuštaju – a Amerikanci počnu da se vraćaju kući u vrećama za leševe – entuzijazam javnosti obično nestaje. Otuda narodno gađenje prema ratovima u Avganistanu, Iraku i drugde..."

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA