Najnovije

SAD priznale da su dozvolile Kijevu da koristi američko oružje za napad na Kursku oblast

Sjedinjene Američke Države dozvolile su Ukrajini da napadne teritoriju Rusije američkim oružjem tokom terorističkog napada na Kursku oblast, sledi iz saopštenja Pentagona.

„Naši pristupi dozvoljavaju Ukrajini da vrši kontranapade kako bi se zaštitila od ruskih napada iz pograničnih regiona koji uključuju Kursk (Kursku oblast) i uključuju Sumi (Sumsku oblast). Dakle, oni se štite od ruskih napada iz ovih regiona“, rekla je zamenik portparola Pentagona Sabrina Sing.

Prema njenim rečima, uprkos izjavama ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o ciljevima napada na Kursku oblast, SAD i dalje imaju pitanja u ovom kontekstu.
SAD su ranije odbijale da priznaju da su ukrajinske oružane snage, tokom napada na Kursku oblast, u kojem su poginuli civili, premestile u oblast sisteme „hajmars“ koje je dobila Ukrajina. Kijev je navodio da koristi oružje, uključujući „atakams“, samo u utvrđenim okvirima.

Sredinom jula Pentagon je saopštio da Sjedinjene Američke Države ne dozvoljavaju Ukrajini da koristi američke operativne rakete „atakams“ za „duboke“ udare na Rusiju, ali da se to može promeniti. Kasnije su američki mediji javili da ukrajinske vlasti vrše pritisak na SAD da ukinu zabranu upotrebe raketa „atakams“ za napade duboko u rusku teritoriju.

Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine saopštile su u sredu da su upotrebile zapadne raketne sisteme „hajmars“ na pontonske mostove u Kurskoj oblasti.
Podsetimo, intenzivni napad ukrajinskih Oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U oblasti je na snazi vanredna situacija i više puta je proglašavana opasnost od raketa. Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, više od 122 hiljade ljudi raseljeno je iz devet pograničnih regiona. Centri za privremeni smeštaj za stanovnike Kurske oblasti koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove otvoreni su u 24 regiona.

U Kursku, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, na snazi je režim kontraterorističke operacije.

OPERACIJA KURSK NIJE USPELA: Kijev odlučio da preda Putinu Donbas?

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA