Najnovije

TAČI U BULI: Glavni advokat preti da će da ga napusti, moli za pomoć Prištinu

Tek što je našao novog glavnog advokata, Tači bi mogao da ostane i bez njega. Zbog toga traži novac iz Prištine.

Nekadašnji lider OVK Hašim Tači protiv kojeg se vodi postupak u Hagu zbog ranih zločina na Kosovu i Metohiji mogao bi da ostane bez advokata.

Fondacija "Podrška pravnoj odbrani Hašima Tačija" uputila je zvaničan zahtev za povećanje sredstava za potrebe odbrane lidera OVK prištinskim funkcionerima - predsedniku skupštine Glauku Konjufci, premijeru Aljbini Kurtiju i ministarki pravde Aljbuljeni Hadžiju.

U zvaničnom zahtevu koji je objavio predsednik odbora ove Fondacije Ismail Silja, navodi se da je zbog nedostatka finansijskih sredstava otišao ne samo jedan od glavnih advokata, već i da je trenutno angažovani glavni advokat upozorio da bi mogao da ode krajem ovog meseca.

U dokumentu koji je podnet 12. avgusta naglašava se da dodela traženih finansijskih sredstava "samo služi pravdi", zbog čega traže da njihov zahtev odobri i to po hitnom postupku.

"Kao Fondacija koja nije u mogućnosti da pruži finansijsku podršku Tačijevom timu odbrane, smatramo hitnu i neophodnu dodatnu finansijsku podršku, kako bi se obezbedio nastavak efikasne zaštite bivšeg predsednika u sudskih postupcima protiv njega", navodi se u zahtevu.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na KiM i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava – 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na tzv. Kosovu u novembru 2020.

OPERACIJA KURSK NIJE USPELA: Kijev odlučio da preda Putinu Donbas?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA