Najnovije

Da li će Evropska unija nagraditi Kurtija za otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici

Ukoliko bi EU ukinula mere protiv privremenih prištinskih institucija, bila bi to nagrada Kurtiju na krizu koju je izazvao namerom da otvori most preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Sputnjik politički analitičar Stevica Deđanski.

Mere koje su uvedene Aljbinu Kurtiju nikad nisu realno zaživele niti su proizvele neki efekat, a onda su posle nekoliko meseci počeli da ih ukidaju, podseća Deđanski.
Kurti sve radi sa dozvolom Zapada

A sve to nam kazuje da to što Kurti radi, uključujući pogrom Srba i hapšenja bez optužnice, ne radi sam što znači da mu je to dozvoljeno, dodaje Deđanski.
„Sada se samo pokazuje da to nije njegova ideja nego da je on samo sprovodi. Cilj je da što više zaplaši Srbe i on za to dobija nagradu. To je zaista sramno i šta tu više možemo da komentarišemo? To se redovno ponavlja i uvek je isto. Kad nešto uradi uvek čujemo pomirljive izjave kako bi trebalo da se obe strane dozovu pameti, a to se svodi na to da Srbija nikad nije pravila problem i ne znamo što bismo se mi dozvali pameti, a Kurti posle svega bude nagrađen. Tako da će biti toga i u narednom periodu.“

Na pitanje da li će Kurti otvoriti most do kraja avgusta kako je najavio ili će otvaranje odložiti zbog pritisaka EU i SAD, Deđanski odgovara da na osnovu svega što se dešavalo u proteklom periodu znamo da Kurti što naumi to i uradi, i da za to ima i dozvolu.

„Prema tome sklon sam da verujem da će on to uraditi zato što izjave koje dolaze sa strane Amerike i Zapada uglavnom nisu iskrene. One dobro zvuče ali njihov efekat do sada nije pokazao ništa. Ipak, nadam se da će zbog ozbiljnosti situacije izvršiti pritisak i narediti mu da to ne uradi, jer ako mu baš narede, on to neće uraditi. Samo što su ga do sada nagrađivali za sve što uradi i bojim se da on i sada to neće uraditi. Prema tome, Kurti maltene ima zeleno svetlo da uradi sve što je naumio, a to je ogroman bezbednosni rizik.“

Ideja Kurtija i Zapada – naterati Srbe da sami odu

Deđanski dodaje da odmah po silasku sa mosta na severu Kosovske Mitrovice počinje pešačka zona i da bi se po otvaranju mosta moglo očekivati da bi neki „pravoverni“ Albanac mogao da uleti automobilom u masu i ugrozi ljude.

„To će izazvati novi strah i nestabilnost kod Srba i dovešće do toga da se još jedan deo Srba odseli. To je cela ideja i oni na jedan fin način to i rade. Kad kažem na fin način, mislim u odnosu na ono što su nekad radili, a to je da grubom silom, pucanjem na Srbe. Ali kad su bili suočeni sa oštrim stavom Srbije po tom pitanju, da sve možemo da trpimo ali da nećemo dozvoliti novi 'Bljesak', promenili su taktiku. Sada je taktika da se Srbima toliko zagorča život, da im se onemogući normalan život preko tablica, pošte, hapšenja i otvaranja mosta da bi sami otišli. To je očigledno njihova taktika i za sada mi nemamo adekvatan odgovor na to.“

EU: Kurti između nagrade i kazne

Evropska unija saopštila je da Savet EU nastavlja raspravu o izveštaju visokog predstavnika Đozepa Borelja o ukidanju mera protiv tzv. Kosova, nametnutih pre više od godinu dana.

Što se tiče mogućnosti zaoštravanja ovih mera posle nedavnih akcija Vlade tzv. Kosova na severu, portparol EU Peter Stano nije dao konkretan odgovor. Stano je rekao da i dalje traže od nadležnih da se tzv. Kosovo uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih koraka koji bi mogli dodatno povećati tenzije, dok čekaju da reši otvorena pitanja u dijalogu uz posredovanje EU.

Mere protiv tzv. Kosova uvedene su nakon tenzija na severu Kosova i Metohije u vreme kada su „albanski gradonačelnici“ u četiri opštine smešteni u kancelarije uz podršku tzv. kosovske policije.

Novi "modni detalj" ukrajinskih vojnika: Posle nacističkih simbola i Kju-kluks klan (FOTO)

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA