Najnovije

LUKAŠENKO: Evropi je potreban nov dogovor kako bi živela u miru, tamo više nema jakih lidera

Evropi su potrebni jaki lideri koji ne bi samo služili tuđim interesima, već koji bi uzimali u obzir interese svojih naroda, ocenio je predsednik Belorusije.

Evropi je potreban novi sporazum da bi živela u miru, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku sa apostolskim nuncijem Antom Jozićem.

"Lako mi je da razgovaram sa vama kao predstavnikom verske konfesije, jedne od glavnih u Belorusiji, jer se naši stavovi – rukovodstva Belorusije i Vatikana – praktično poklapaju, posebno u pitanju bezbednosti. Bezbednosti u Evropi", rekao je Lukašenko.

Apsolutno poklapanje stavova dokazuje, napomenuo je beloruski lider, i sukob u Ukrajini, gde je pozicija Minska i Vatikana istovetna.

"Apsolutno se slažem sa Vama i o tome već dugo pričamo: da bi Evropa živela mirno i živela kako živimo — ma koliko da kukamo, dobro živimo – potreban nam je novi mirovni dogovor, potreban je novi svet, ako je moguće da tako kažem, u Evropi", rekao je Lukašenko.

Ipak, on je istakao da smatra da se Rimokatolička crkva ne trudi dovoljno kako bi se to postiglo.

"Takođe je neophodno da evropske zemlje imaju jake lidere koji bi polazili od toga da moraju da gledaju interese svojih naroda. Ne samo da se potčinjavaju i služe tuđim interesima. Moramo da vidimo interese naših naroda. Nažalost, neka se čak i uvrede, ja takve (lidere) ne vidim", ocenio je Lukašenko.

Kako javljaju RIA Novosti, Lukašenko je u razgovoru sa Jozićem pohvalio i saradnju sa papom Franciskom.

"Sa velikom toplinom se sećam svog sastanka sa papom. Imao sam sreće – svi poglavari Katoličke crkve sa kojima sam se susreo takođe su bili veoma ozbiljni i pristojni ljudi", poručio je Lukašenko.

Takođe, iskoristio je priliku da zahvali Joziću na pomoći koju je on ukazao kako bi došlo do oslobađanja 30 Belorusa nakon početka SVO.

"Mi to veoma cenimo. Pamtićemo to", napomenuo je predsednik Belorusije.

SRPSKA DECA NAPADNUTA U MOSTARU: Ispisani kukasti krstovi i ustaški simboli (FOTO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA