Najnovije

O ČEMU SU RAZGOVARALI MODI I ZELENSKI? Objavljeno zajedničko saopštenje

Modijeva poseta Kijevu dolazi skoro šest nedelja nakon njegove posete Rusiji gde je održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Premijer Indije Narendra Modi u poseti Kijevu na sastanku sa Vladimirom Zelenskim izjavio je da nije "ni neutralna ni ravnodušni posmatrač" sukoba Rusije i Ukrajine, već je uvek bila na strani mira.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka, Modi je ponovio svoj principijelni stav i fokus na mirno rešavanje problema kroz dijalog i diplomatiju.

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam DŽaišankar izjavio je da su Zelenski i Modi imali detaljnu i otvorenu diskusiju, a NJu Delhi je obećao da je spreman da pruži proaktivan doprinos naporima za mir.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je Indija prisustvovala i samitu u Švajcarskoj koji je predstavljen kao mirovni, iako u njemu nije učestvovala Rusija. Međutim, Indija je odbila da potpiše zajedničko saopštenje nakon samita.

DŽaišankar je dodao da je Modi danas pozvao na praktičan angažman između svih zainteresovanih strana, kako bi se razradila "inovativna rešenja" koja bi mogla da dovedu do mira.

"Predsednik Zelenski zna da mislimo dobro za Ukrajinu, želimo da se ovaj sukob okonča. Ako postoji bilo šta što možemo da uradimo na bilo koji način, spremni smo da učinimo sve što možemo. Verujemo da se ovaj sukob mora okončati", rekao je on.

Modijeva poseta Kijevu dolazi skoro šest nedelja nakon njegove posete Rusiji gde je održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

NJu Delhi je održao čvrste veze sa Rusijom uprkos tome što Zapad ispituje odnose. Bilateralna trgovina je prošle godine prešla 60 milijardi dolara, u velikoj meri podržana indijskim uvozom ruskog uglja i nafte s popustom.

Modijeva poseta Moskvi bila je pod budnom pažnjom Vašingtona i ostalog dela Zapada.

Zvaničnici Bajdenove administracije bili su neprijatni zbog toga što se poseta poklopila sa ključnim samitom NATO-a na kojem je učestvovao Zelenski.

Zelenski je nazvao Modijev sastanak sa Putinom "velikim razočaranjem" i udarom na mirovne napore, što je navelo NJu Delhi da pozove ukrajinskog izaslanika zbog te primedbe.

Novi "modni detalj" ukrajinskih vojnika: Posle nacističkih simbola i Kju-kluks klan (FOTO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA