Najnovije

Patrijarh srpski Porfirije snažno podržao kanonsku crkvu u Ukrajini

Patrijarh srpski Porfirije uputio je pismo snažne i i bezrezervne podrške mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju povodom usvajanja Zakona o zaštiti ustavnog poretka u sferi delovanja verskih organizacija od strane Vrhovne rade u Kijevu.

Porfirije u pismu naglašava da je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa dubokim ogorčenjem primljena vest da je parlament u Kijevu usvojio zakon kojim se predviđa zabrana rada autonomne Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Podsećajući da je tokom Drugog svetskog rata Srpska pravoslavna crkva bila zabranjivana i proganjana, Porfirije je naglasio da je rad i misiju naše crkve onda sprečavao jedan neskriveno totalitarni, zločinački režim marionetske fašističke tvorevine, dok, da „tragedija bude veća, danas sestrinsku crkvu u Ukrajini progoni deklarativno demokratska vlast koju čine njeni sunarodnici, što situaciju čini teškom i neuporedivo apsurdnijom“.

„Sa zebnjom u srcu, dragi u Hristu brate, osećamo da se na primeru Ukrajinske Pravoslavne Crkve uvodi novi totalitarizam u kome ne važi ni ona maksima Svetog ravnoapostolnog cara Konstantina koja je jedno od osnovnih opšteprihvaćenih društvenih načela kojim živimo, a koja glasi: Svako neka veruje kako mu srce hoće“, istakao je Porfirije.

Prema njegovim rečima, jasno je da degradacija Ukrajinske pravoslavne crkve na zabranjenu organizaciju dodatno ozakonjuje već permanentni progon, hapšenje i šikaniranje njene sveštene jerarhije i vernog naroda, omogućuje dalje otimanje njene imovine ili, tačnije rečeno, ponavlja golgotski scenario i raspinje je na novi krst stradanja, a ukrajinsko društvo u celini vraća u vreme rimskih progona Crkve Hristove.

„Naše molitve, naše nade, naše misli, ali i naše iskrene želje da se nadležni odvrate od svog bezumlja k poznanju pravde i istine, kao i da mir, bratska ljubav i sloga ponovo zavladaju u Vašoj otadžbini, neprestano se uznose pred lice Gospodnje iz svakog srca, uvek Vam odanog, srpskog naroda, u čiju bezrezervnu podršku i pomoć nikad nemojte da sumnjate“, dodao je srpski patrijarh u pismu mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju.

Ukrajinski parlament usvojio je u utorak zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je pojasnio poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.

„Niko ne sumnja u to da će oni Ukrajinci koji su napali Kursk biti likvidirani – ne potisnuti, nego likvidirani"

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA