Najnovije

Prodali komad istorije, nisu znali šta imaju

Čuvena nacistička naprava, Lorencova mašina, za šifrovanje poruka, koja je napravila istorijsku prekretnicu u modernim informatičkim tehnologijama, pronađena je na sajtu za prodaju starina po ceni manjoj od 10 funti.

Volonter iz Narodnog muzeja računarstva Velike Britanije DŽon Valter primetio je zanimljiv oglas na „I-beju”. Kada je pogledao oglas pažljivije ugledao je fotografiju uređaja koji je označen kao telegrafska mašina i prepoznao istorijsku, vojnu Lorencovu mašinu, preneli su svetski mediji.

Prema pisanju „Independenta”, DŽon Valter, inženjer volonter, ušao je u trag ovoj napravi i lično je pronašao u prodavnici u Eseksu. Vlasnik mu je pokazao retku tastaturu i mesto u bašti pored šupe gde je mašina bila zakopana u svom originalnom koferu.

„Molim vas, koliko ste rekli da košta mašina”, pitao je volonter a vlasnik mu je i lično potvrdio cenu od 9,5 funti.

„Izvolite deset funti i zadržite kusur”, rekao je Valter prilikom kupovine istorijskog predmeta.

Nakon čišćenja, mašina je prebačena u Britanski centar za dešifrovanje u Drugom svetskom ratu, gde su potvrdili autentičnost na osnovu detalja poput kukastog krsta i posebnih tastera sa es-es oznakama, objavio je Bi-Bi-Si.

Narodni muzej računarstva Velike Britanije sada ohrabruje stanovnike te oblasti da pretraže šupe i tavane kako bi našli delove Lorencove mašine koji nedostaju da bi se pogon vratio u funkciju dešifrovanja, koristeći kompletan set vrhunske tehnologije iz 1941 godine, preneo je Tanjug.

„Da bismo to uradili, moramo da zamenimo komponente koje nedostaju, posebno pogonski motor”, rekao je Valter.

Lorencova mašina je složenija naprava od poznate „enigme”. NJene šifre je mogao da razbije samo Bil Tut – britanski , kasnije kanadski dešifrant i matematičar .

Tokom Drugog svetskog rata Tut je projektovao Lorencovu mašinu, čime je napravio preokret u šifrovanju. Lorencovu napravu je koristila vrhovna komanda Vermahta.

Procenjuje se da je u Drugom svetkom ratu korišćeno oko 200 Lorencovih mašina, ali, kako je poznato, samo četiri nisu uništene.

„Niko ne sumnja u to da će oni Ukrajinci koji su napali Kursk biti likvidirani – ne potisnuti, nego likvidirani"

Izvor: Politika
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA