Najnovije

SRPSKA DECA NAPADNUTA U MOSTARU: Ispisani kukasti krstovi i ustaški simboli (FOTO)

U naselju Baćevići gde žive srpski povratnici, već danima su meštani na meti napadača, a niko od nadležnih en reaguje.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih osoba napalo je srpsku decu, a igralište i selo oblepljeno je kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su Srni meštani ovog naselja.

Deca su napadnuta sinoć, a meštani tvrde da se kroz selo pre četiri noći čula i rafalna pucnjava.

Predsednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo, koji živi u selu Baćevići, rekao je da su meštani ovog naselja, a posebno deca, tri dana izložena nasilju i maltretiranju, a da niko ništa ne preduzima.

"Pre četiri noći u selu se čula rafalna pucnjava. Neko je naišao kroz selo i pucao. O ovome me je obavestila predsednik mesne zajednice. Tada nismo ništa prijavili policiji. Nakon toga, pre tri noći, počinje maltretiranje naše dece na igralištu, a sve je kulminiralo sinoć napadom na decu", pojasnio je Golo.

Golo je rekao da je sve kulminiralo sinoć kada je grupa momaka napala decu na igralištu.

"Pitali su našu decu ko je odlepio i skinuo te nalepnice. Javio se jedan dečak i njega su napali i udarili šakom. Moj unuk je pozvao oca, mog zeta, koji je došao i zatekao nepoznate mladiće da napadaju i maltretiraju decu. On je pokušao da ih otera, da bi oni tada zapretili da će doći stariji i sve ih u Baćevićima pobiti", ispričao je Golo.

On je naveo da su u selo dolazili sa dva automobila, te da su tablice zapisane, a da je o svemu je obaveštena i policija.

"LJudi su jako uznemireni. Ovde svi rade šta hoće, prete. Krajnje je vreme da se to zaustavi. Mislim da to neko radi smišljeno, jer ne mogu da verujem da deci i mladićima pada na pamet da kukaste krstove lepi po srpskom selu i pored spomenika žrtvama fašizma", istakao je Golo.

Baćevići su srpsko povratničko selo na jugu Mostara.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je napad na srpsku decu u povratničkom naselju Baćevići u Mostaru zločin iz mržnje grupe hrvatskih šovinista.

On podseća da se u naselju pre četiri noći čula i rafalna pucnjava, a da su srpski povratnici, a posebno deca tri dana izložena nasilju i zastrašivanju od strane hrvatskih ekstremista koji su došli sa dva automobila u naselje, navodi se u saopštenju Srba iz regiona.

"Očigledno je da se radi o smišljenom napadu jer se Baćevići srpsko povratničko selo", rekao je Linta i pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi protestnu notu BiH zbog širenja mržnje i napada na srpsku decu u mostarskom naselju, kao i da traži javnu osudu tog napada od zvaničnika iz reda hrvatskog naroda u BiH.

Istovremeno, on je zatražio hapšenje i adekvatno kažnjavanje počinilaca.

"Za srpske povratnike u Mostaru bila bi veoma loša pouka ako ovo postane još jedan nasilan incident za koji niko nije kažnjen", zaključio je Linta.

ZAVRŠENA TALAČKA KRIZA U ZATVORU! Svi napadači eliminisani, taoci oslobođeni (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA