Najnovije

Kosta Čavoški: U Kazanj treba ići na najvišem nivou; bićemo u članstvu BRIKS kada Rusija bude u Odesi

Idući u susret novom samitu BRIKS, ovog oktobra u Kazanju, svesni da se Srbija mora dobro pripremiti za ono što je već sada počelo – za novu eru međunarodnih odnosa – ugledne intelektualce pitamo da li Srbija treba da otvoreno ide u BRIKS, i to ne samo kao posmatrač nego u punopravno članstvo. A, za početak, treba li da na samitu bude predstavljena na najvišem nivou, budući da je u aprilu predsednik Vučić pozvan da bude specijalni gost.

Pitamo o poziciji Srbije, jer, što se tiče strane te organizacije, stvar je jasna – portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da „ne postoji ni jedna prepreka da Srbija stupi u članstvo i da će sve zavisiti od volje građana“.

Međutim, u Srbiji ima nekih intelektualaca koji misle da bi pitanje KiM moglo biti prepreka za BRIKS. Jedan od njih, akademik Kosta Čavoški, odgovarajući na gornja pitanja razjašnjava svoju bojazan:

– Činjenica je da Srbija nema puni suverenitet, deo njene teritorije je okupiran. Kao što Atlantski pakt ne može da primi Ukrajinu jer nije celovita, tako je teško da bi mi mogli ući u tu organizaciju bez Kosova i Metohije. A drugo je pitanje, da li smo u ovom trenutku u mogućnosti, jer smo okruženi NATO zemljama.

Čavoški ističe: bilo bi vrlo lepo da možemo ući u BRIKS, i smatra da će se situacija za nas u tom pravcu i promeniti izbijanjem Rusije na Odesu.

Evo i njegovog celovitog viđenja:

– Prvo, mislim da Srbija na samitu u Kazanju treba da bude na najvišem nivou predstavljena, jer Vučiću uopšte nije teško da putuje. To je prilika da se razgovara sa ključnim ljudima, pre svega sa predsednicima Rusije i Kine!

Naravno, bilo bi lepo da uđemo u BRIKS, ali okolnosti su takve da to još nismo u stanju da izvedemo. Živimo na Balkanu gde smo okruženi članicama NATO pakta. Od Severne Makedonije, preko Bugarske, Rumunije, Mađarska je takođe članica, ali je prema nama blagonaklona, a tu je i BiH gde su trupe Atlantskog pakta, i Crna Gora koja je u NATO, kao i Albanija. Vidite da smo u okruženju.

Naravno, sa Rusima i Kinezima imamo izvrsne odnose i oni su nam zaista pomogli kada je trebalo smanjiti broj zemalja koje su glasale za onu sramnu rezoluciju o Srebrenici. Dobrim delom je to zasluga Rusije i Kine, njihovih diplomata. Na žalost, Rusija je vrlo daleko, a Kina još dalje. Tako da smo sami na Balkanu.

A kada je reč o privredi, upućeni smo na Nemačku.

Ono što bi u stvari pomoglo je da Rusija ne povrati samo Novorusiju, nego i Odesu. A kad zauzme Odesu, da krene duž Crnog Mora, zaobiđe Moldaviju i da izbije na deltu Dunava, na severni krak koji se zove Sveti Đorđe. Tu je gradić Ismail i čuvena tvrđava, za čije je osvajanje izgubljeno mnogo ruskih vojnika…

Kad Rusija izbije na Dunav, ona postaje balkanska država!

Time se situacija na Balkanu – menja.

Tada bi okolnosti bile znatno povoljnije i Srbija bi mogla da ozbiljno razmišlja o ulasku u BRIKS. Do tada ne može.

Šta bi Srbija tad dobila. Privreda bi svakako bila bolja, ali bi mnogo više dobili u strategijskom smislu. Zemlje BRIKS bi nas mogle bolje podržavati. Sad to može samo Rusija, a kao što vidite, ni ona ne može. Kao što vidite, Hrvatska je skoro kupila, doduše polovne, dve eskadrile Rafala. Mi imamo nekoliko Mig-ova 29 u vrlo lošem stanju i to je sve. Što se tiče protvavionske zaštite, imamo neke kineske rakete, ali one imaju mali domet. Nemamo ruske najnovije sisteme. Sve je to potrebno. Za početak dve eskadrile najmodernijih lovaca bombardera, a to jedino možemo dobiti od Rusije. I protivavionsku zaštitu. U tom pogledu, mi smo upućeni na Rusiju, ali za sada, sa te strane, teško da bi mogla stići neka pomoć.

Da li bi ODKB bio garant sigurnosti – naravno da bi. S tim što ja pominjem da to što nemamo, a trebalo bi da imamo, nije tako lako dobiti čak  ni od Rusije, te stvari se retko poklanjaju.

Kad bi se Rusija pojavila na Balkanu, bila bi kakva takva ravnoteža. Mada ne i dovoljna.

Posle agresije NATO 1999. Rusija je imala svoje trupe u Bosni, a na KiM su držali aerodrom blizu Prištine. Na žalost, otišli su sa Balkana. Jeljcinova Rusija, odnosno još više Černomirdin, Černomirdin je nas upropastio.

U ovom novom svetu, naše mesto bi bilo vrlo blagotvorno, ali ima razloga zašto mi za sada moramo da budemo tamo gde jesmo. Jer smo okruženi NATO i privredno zavisimo od EU, odnosno Nemačke.

Veće promene neće doći ako se promeni vlast u Beloj kući, nego kad Rusija zauzme celu Ukrajinu. To bi bilo potrebno. To bi bio ozbiljan udarac takozvanoj evroatlantskoj integraciji, nisam siguran da će Atlantski pakt opstati, a u svakom slučaju neće ostati onakav kakav je do sad bio.

Ako Rusiji dobro krene…

Kursk je grška, Ukrajinci platiti cenu koja će biti katastrofalna, Rusi će u potpunosti osloboditi Donbas

Izvor: Srbratstvo.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA