Najnovije

Kršljanin: Nova budućnost Evrope počeće sa državnim jedinstvom Srbije i Rusije

Okrugli sto na temu „Ruska zastava kao simbol borbe za slobodu i pravdu u prošlosti i sadašnjosti“ održan je u Domu novinara u Voronježu u četvrtak, 22. avgusta i bio je upriličen povodom Dana državne zastave Ruske Federacije.

Skup je organizovao regionalni ogranak Sveruske društveno-državne organizacije „Skupština naroda Rusije“ Voronješke oblasti; Voronješki dom prijateljstva, uz podršku i učešće Vlade Voronješke oblasti i Nacionalne komore pri guverneru Voronješke oblasti.

Posle pozdravne reči zamenika ministra za unutrašnju politiku Voronješke oblasti Igora Šabanova, na temu značaja samog praznika i o istorijatu ruske državne zastave govorili su član Nacionalne komore pri gubernatoru Voronješke oblasti, predsednik regionalnog ogranka društveno-državne organizacije „Skupština naroda Rusije“ Vladimir Ivanov, koji je bio i moderator okruglog stola, kao i istoričar i politikolog, predavač u društvu “Znanje” Aleksej Ivanov.

Kao posebna tema okruglog stola, obrađena je 25. godišnjica od desanta specijalaca na Prištinu i zauzimanja aerodroma «Slatina».

Ove godine smo proslavili 25 godina od jednog od najupečatljivijih događaja koji se dogodio pod ruskom zastavom nakon njenog povratka 1991. godine, rekao je Vladimir Ivanov. Ruski specijalci-mirotvorci su 12. juna izvršili forsirani marš od 600 kilometara preko teritorije Jugoslavije i zauzeli aerodrom Slatina u Prištini, glavnom gradu pokrajine Kosovo i Metohija. Bili su nekoliko sati ispred motorizovanog konvoja NATO, a kada se približio, jednostavno su ga oterali, preteći da će otvoriti vatru. To se dogodilo ubrzo nakon završetka najteže faze NATO agresije bombardovanjem Jugoslavije u proleće te godine. A ovaj odlučni postupak Rusa nije dozvolio našim geopolitičkim rivalima da se konačno obračunaju sa nezavisnom Srbijom.

Član Nacionalne komore pri gubernatoru Voronješke oblasti, rukovodilac Centra za međunarodnu saradnju „Rusko-balkanski dijalog“ Jevgenij Osenkov govorio je na tu temu na okruglom stolu putem video-linka.

– Prenosim vam pozdrave iz sela Sarajeva u Ivanovskoj oblasti, pravog srpskog bisera Zlatnog prstena Rusije. Pre oko godinu dana lokalni hram je uspostavio kulturnu razmenu sa braćom Srbima, pre svega iz istoimenog grada. I pored pokušaja da se „ukine Rusija“ u Evropi, da se naša zemlja izoluje, da se naša zastava spreči da učestvuje na Satanističkoj olimpijadi u Parizu, akcenat ruske zastave je vidljiv, obratio se prisutnima Jevgenij Viktorovič. – Neko, na primer, donese srpsku zastavu na međunarodna takmičenja, a onda je pretvori u rusku, jednostavnim okretanjem. Upravo su Srbi, sličnog jezika i iste vere kao mi, bili i biće nam prijateljski narod. I u Srbiji i u Republici Srpskoj koja je u sastavu Bosne i Hercegovine. Na Dan državne zastave Ruske Federacije predlažem da se ne zaboravi naš saveznik bukvalno u samom centru Evrope. I svakako ćemo nastaviti da razvijamo naše istorijske i kulturne veze.

Ekspertima okupljenim u Domu novinara u onlajn formatu se obratio i potpredsednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umetnosti i kulture Vladimir Kršljanin. On se detaljnije zadržao na značaju događaja iz 1999. godine i podvigu ruskih specijalaca.

– Nova budućnost Evrope počeće onda, kada uspemo da ostvarimo državno jedinstvo Rusije i Srbije, smatra Vladimir. – Slovenski svet – a to je praktično pola Evrope – postoji zahvaljujući Rusiji i mora da se oslanja na nju. To je pre svega važno za Srbiju.

Do leta 1999. godine na teritoriji bivše Jugoslavije trajao je permanentni rat skoro deset godina, zemlja se našla na prvoj liniji fronta NATO agresije. U sastavu zajedničke države ostale su samo su Srbija i Crna Gora. I tu malu državu napalo je devetnaest drugih, koje su u to vreme predstavljale najmoćniju vojnu organizaciju na svetu. Ali sve ovo vreme osećala se moralna podrška Rusije.

– Imali smo i ruske dobrovoljce, i veze sa ruskom vojskom i političarima. Ali tokom 1990-ih Rusija nije bila u atanju da napravi veliki gest na kome bi se mogao zasnivati istorijski optimizam. A onda se to dogodilo te noći, kaže Vladimir Kršljanin.

Uslov okončanja NATO agresije bilo je povlačenje srpskih oružanih snaga sa Kosova uz ulazak tamo međunarodnih mirovnih snaga, faktički pod komandom NATO. Srbi su se nadali da će Rusi bar biti u sastavu tih snaga. To možda nije bitno promenilo situaciju, ali je dalo nadu za budućnost. Komandant bataljona, koji je stigao sa 15 oklopnih transportera i 35 kamiona sa ljudstvom, bio je general Viktor Zavarzin. Veliki deo pripremnih radova na terenu aerodroma obavio je prethodnih dana sa malom grupom Junus-Bek Evkurov, koji je tada bio na Kosovu, a sada je zamenik ruskog Ministra odbrane. Pored emotivnog efekta forsiranog marša, ta akcija je imala i čisto praktični značaj – omogućiti srpskim oružanim snagama da se organizovano povuku sa Kosova, ne izgubivši značajne materijalne resurse koji su se nalazili na aerodromu. Srpski deo stanovništva pokrajine oduševljeno je dočekao ruske vojnike, koji su čak morali da zamole da se raščisti put kako bi do aerodroma stigli pre britanskih specijalaca.

– Taj trenutak nikoga nije ostavio ravnodušnim i oni koji su ga videli makar na televiziji pamtiće ga celog života, rekao je Vladimir Kršljanin. – To je nada u bolju budućnost, koja pokazuje ko može da promeni na bolje situaciju na Balkanu, u Evropi i svetu.

Rusija je učinila ustupke kolektivnom Zapadu, izjavljujući da nema strateških interesa na Balkanu, povukla se sa Kosova i pristala na sledeće širenje NATO-a, koji je upravo tada prvi put prišao direktno na naše granice. Da su se neki od naših lidera tada ponašali drugačije, možda se ne bi desili događaji koje danas doživljavamo, smatra Vladimir Ivanov.

O simbolima zemlje i ljubavi prema otadžbini u shvatanju Ruske Pravoslavne Crkve govorio je jerej Jevgenij Liščenjuk. Okrugli sto je imao i svoj umetnički deo, a zaključila ga je narodni umetnik Rusije, počasni građanin Voronježa, član Nacionalne komore pri gubernatoru Voronješke oblasti Ekaterina Molodcova, rekavši: – Danas vidimo proces formiranja novog, pravednog multipolarnog sveta!

Rusi melju Ukrajince na frontu: Za 24 časa Kijev izgubio više od 1000 vojnika

Izvor: srbratstvo.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA