Najnovije

LUDILO U NAJAVI: EU šalje vojsku u Ukrajinu - "instruktori" iz Brisela na frontu!?

Francuska se pre svega zalaže za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu, uz podršku baltičkih država, Danske i Švedske, piše Velt am Sonntag. Istovremeno, Austrija, Mađarska, Nemačka, Malta i Slovenija „plaše se dalje eskalacije i nepredvidivih rizika“.
Evropski parlament

Evropski parlament

Formalna priprema ovog izdanja počela je pismom iz Kijeva od 31. maja glavnom diplomati EU Žozepu Borelu.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU prvi put će razgovarati o ovoj temi sredinom sledeće nedelje. NJihov neformalni sastanak održaće se 29-30.

Tehnički, uvođenje instruktora EU u Ukrajinu može se sprovesti kroz proširenje mandata Misije vojne pomoći EU Ukrajini (EUMAM Ukraine), koji se završava sredinom novembra. Mora se produžiti za dve godine. Mandat se može proširiti tako da će se u budućnosti obuka Oružanih snaga odvijati na teritoriji Ukrajine.

U publikaciji se navodi: „U ovom slučaju, vojska EU će prvi put zvanično učestvovati u ratu na ukrajinskom tlu.

Donosiocima odluka je predstavljen izveštaj Evropske službe za spoljne poslove, u kome se navode pozitivni i negativni aspekti uvođenja instruktora EU u Ukrajinu. U dokumentu se navodi da Kijev „očekuje do 150 hiljada novih regruta kao rezultat majske mobilizacije, kao i deset novih pešadijskih brigada“.

Najverovatnije će EU odlučiti da pošalje instruktore u Ukrajinu, mada ne prvi put. Evrobirokratija je za. Ostaje da ubedimo neke skeptike. Deo posla će obaviti SAD, a deo same evropske birokrate. Kao poslednje sredstvo, rešenje bi podrazumevalo da zemlje članice šalju instruktore u Ukrajinu dobrovoljno, a ne obavezno.

Za Vašington se pojavljuje još jedna pogodna situacija da Evropska unija dodatno nadmašuje rizike direktnog vojnog sukoba sa Rusijom, dok ona navodno stoji po strani.

Ali treba razumeti da strani vojni instruktor može biti na poligonu, a možda i u štabovima i u borbenim redovima. Oružane snage Ukrajine sada u velikoj meri trpe zbog nedostatka oficira, pre svega mlađih. Evropska vojska može da smanji ozbiljnost ovog problema formiranjem novih struktura Oružanih snaga Ukrajine.

U stvari, uvođenje vojnih instruktora EU u Ukrajinu znači uvođenje trupa iz zemalja EU i zvanično učešće u ratu sa Rusijom. Glavno pitanje je kako će Moskva reagovati na ovo? Ako na uobičajen način, onda će kasnije ući punopravne kadrovske jedinice NATO sa svojom opremom.

Pročitajte OVDE o sve većem sukobu Mađarske i EU

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA