Najnovije

MAĐARSKA PRED IZLAZOM IZ EU: Sijarto otvoreno o Briselu kao "naftnom blokatoru"

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da odluka Evropske komisije da ne posreduje u sporu oko ukrajinske blokade isporuka ruske nafte preko Ukrajine u Mađarsku sugeriše da Brisel stoji iza te blokade.
Sijarto

Sijarto

Mađarska i susedna Slovačka protestuju otkako je u junu Ukrajina stavila ruskog proizvođača nafte Lukoil na svoju listu sankcija čime je zaustavila protok nafte te ruske kompanije prema rafinerijama u Slovačkoj i Mađarskoj, prenosi Rojters.

Današnja izjava šefa mađarske diplomatije koju nije potkrepio dokazima, stigla je dan nakon što je Evropska komisija (EK) odbila zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje na relaciji Budimpešta - Bratislava - Kijev u vezi sa ukrajinskim sankcijama.

"Činjenica da je Evropska komisija izjavila da nije spremna da pomogne u obezbeđivanju energetske snabdevenosti Mađarske i Slovačke sugeriše da je naređenje poslato u Kijev iz Brisela kako bi se izazvali problemi i poteškoće u energetskoj snabdevenosti Mađarske i Slovačke", rekao je Sijarto na današnjem okupljanju konzervativaca, prenosi Tanjug.

Portparol Evropske komisije odbio je da komentariše Sijartove optužbe, a EK, koja pruža podršku Ukrajini od početka sukoba sa Rusijom 2022. godine, više puta je pozvala zemlje EU da okončaju energetsku zavisnost od Moskve, dok je EU uvela sankcije na većinu uvoza ruske nafte.

Portparol Evropske komisije izjavio je u petak da nema naznaka da su ukrajinske sankcije ugrozile evropske energetske zalihe, s obzirom na to da ruska nafta i dalje teče kroz odvojeni naftovod Družba, koji takođe povezuje Rusiju sa Slovačkom i Mađarskom preko Ukrajine.

Pogledajte OVDE udare ruskih dronova kod Avdejevke

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA