Najnovije

NEMAČKI AfD OSVAJA EVROPU: Potez od kojeg strepe liberali širom Evrope!

Alternativa za Nemačku (AfD) želi da osnuje stranku koja bi delovala na nivou cele Evrope, a kako bi dobila sredstva EU već 2025. godine, objavio je nemački "Tagesšau".

Prema istraživanju nemačkih medija NDR i VDR, AfD trenutno intenzivno radi na osnivanju evropske stranke i želi da pristupi javnim sredstvima EU već 2025. godine.

Da bi ostvario taj cilj, AfD treba da osnuje novu stranku koja će raditi na evropskom nivou, takozvanu Evropsku stranku, navode nemački mediji.

Ističe se da je AfD do sada bio samo deo grupe desničarskih partija u EP na nivou EU, dok se evropske stranke sastoje od nacionalnih partija u nekoliko država članica.

Druge velike evropske grupe u EP takođe su osnovale takve stranke, a prednost za stranke je što mogu da dobiju sredstva na evropskom nivou.

Za veće evropske stranke, iznos koji je uključen može biti i više miliona.

AfD žuri da osnuje novu stranku jer želi da ispoštuje rokove za budžet za 2025. godinu, navodi NDR i VDR.

Dogovor o tome treba da bude postignut na konvenciji AfD koja je zakazana za sredinu septembra zbog toga što zahtev za priznavanje evropske stranke i korišćenje budžeta za narednu godinu, EU mora da primi do kraja toga meseca.

Odluku o tome da li će biti odobreni grantovi iz budžeta EU i koliko će iznositi doneće Evropski parlament.

"Tagesšau" navodi da je iznenađujuća činjenica da AfD sada želi da dobije javni novac EU preko sopstvene stranke zbog toga što su se najviši funkcioneri stranke od njenog osnivanja više puta izjašnjavali protiv dobijanja javnog novca, navodeći da partija treba da bude nezavisna od toga.

Pročitajte OVDE o sve većim udarima Ukrajinaca na ruskoj teritoriji 

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA