Najnovije

NUKLEARNI OTPAD IZ EU U SRBIJI: Evo u kom grmu leži zec!

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da ne postoji zakonski okvir, niti postoji odgovarajuća infrastruktura koji bi omogućili skladištenje nuklearnog otpada iz Evropske unije u Srbiji.

Oni navode da je članom četiri Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti zabranjen uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla na teritoriju Srbije.

"Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i u skladu sa procesom evropskih integracija svi zakoni i podzakonska akta su usklađeni ili će biti usklađeni u tranzicionom periodu sa direktivama EU", navodi se u saopštenju.

Podseća se da Srbija transponuje EU direktive u oblasti energetike i životne sredine i i da je naša zemlja potpisnica Sofijske deklaracije, ugovora o Energetskoj zajednici gde je jedna od ugovornih strana i EU, kao i Pariskog sporazuma, kojim smo se obavezali da uskladimo svoje politike sa evropskim ciljevima.

"Sve kompanije koje posluju u Srbiji su u obavezi da poštuju zakonsku regulativu Srbije, koja je, podsećamo, u procesu pregovora o članstvu u EU. Krajem marta 2024. Evropski Parlament i Evropski Savet usvojili su izmenu procedura i kontrolnih mera za transport otpada, koje ima za cilj između ostalog, da EU ne izvozi svoje ekološke izazove u druge zemlje", navodi se u saopštenju.

Resorno ministarstvo ističe da će usvojene mere o izvozu otpada postaviti standard u prevenciji ekoloških i javnozdravstvenih problema u trećim zemljama koji su izazvani neodrživim upravljanjem otpadom koji je generisan izvan njih.

Ova uredba će, kako se navodi, isključivo dozvoliti izvoz otpada generisanim u EU u zemlje koje nisu članice OECD-a ako te zemlje obaveste Komisiju da su voljne uvesti taj otpad i imaju sposobnost da održivo njime upravljaju.

"Uzgred, Direktiva Evropskog Saveta 2006/117/Euratom od 20. novembra 2006. o nadzoru i kontroli pošiljki radioaktivnog otpada i istrošenog goriva, zabranjuje izvoz radioaktivnog otpada u bilo koje zemlje koje nisu članice EU i koje ne mogu da upravljaju radioaktivnim otpadom", piše u saopštenju.

Ministarstvo rudarstva i energetike podseća i na važnost vođenja dijaloga i informisane rasprave, zasnovane na činjenicama i apeluje na medije da provere informacije važne za bezbednost i zdravlje građana Srbije kod nadležnih institucija pre nego što ih objave.

Podsetimo, Vlada Srbije je na sednici u aprilu usvojila Memorandum o razumevanju sa "Francuskom Elektroprivredom" (EDF) kojim se, između ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je tada izjavila da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega, baterija i zelenog vodonika, kao i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali se poslednjih meseci intenzivno priča o izmeni propisa. Predstavnici pet ministarstava Vlade Srbije i 20 naučno-akademskih institucija i instituta je u julu potpisalo Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji. Memorandum treba da omogući okupljanje stručnih kadrova iz zemlje i inostranstva koji će raditi na ispitivanju mogućnosti za uspostavljanje programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji.

Pročitajte OVDE o stanju na frontu u Ukrajini 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA