Najnovije

NAJVEĆI UDARAC ZA RUSE? „Ruski Asanž“: Zašto je Francuska uhapsila osnivača Telegrama

Sinoć su kanali na Telegramu preplavljeni temom koja direktno utiče na njih i ne samo na njih. Na pariskom aerodromu „Burže“ francuske obaveštajne službe privele su osnivača Telegrama Pavela Durova.

Sudeći po izveštajima lokalnih medija, Durov je optužen za svaki mogući zločin – od terorizma i masovnih ubistava do trgovine narkoticima i pedofilije, piše u svom autorskom tekstu novinar David Narmanija.

Autor ističe da se ovo desilo, jer je Durov odbio da sarađuje sa lokalnim bezbednosnim agencijama, što znači da je bio saučesnik u svim ovim zločinima. Sada mu preti kazna do 20 godina zatvora.

Narmanija navodi da su posebno pikantni detalji privođenja: prema pisanju medija, Durov je stavljen na poternicu samo nekoliko minuta pre nego što je njegov lični avion sleteo na aerodrom. Pri tome je avion leteo iz Azerbejdžana, gde je, prema pisanju medija, osnivač Telegrama mogao da se sastane sa Putinom, ali do sastanka nije došlo.

Durovu će suditi kao francuskom državljaninu – pasoš je dobio 2021. godine. Zbog toga se, sa pravnog stanovišta, njegovo izručenje ili razmena čini izuzetno teškim, ako ne i nemogućim.

Istovremeno, Telegram je naveo da su bili spremni za takav razvoj događaja i propisali su algoritam postupanja u slučaju da osnivač kompanije bude uhapšen. Sada je on stupio na snagu. Koliko je detaljno osmišljen i koliko dugo može da radi autonomno, nije poznato, dodaje autor.

Pojavio se ruski Asanž

Ali zato se pouzdano zna da se sada u svetu pojavio „ruski Asanž“. I samo pritvaranje, i način na koji je izvedeno, i optužbe koje su podnete protiv Durova, uništiće omiljenu mantru Zapada o slobodi govora. Sve ostale mesindžere i društvene mreže gotovo u potpunosti kontrolišu Sjedinjene Američke Države i Evropa i oni su praktično jednako temeljno cenzurisani.

Prema mišljenju autora, Durov teško da se može nazvati ruskim patriotom. Ali u očima njegovih tužitelja, to ga čini još više krivim. On je napravio, koliko je to moguće, neutralnu platformu gde je uverljivost zavisila od argumentacije i rada. I upravo na ovom polju su ruski mediji kritikovali svoje zapadne protivnike. Na ravnopravnoj osnovi. I to se, naravno, nikome ne oprašta. Posebno ne nekom Rusu. I naročito nakon što on počne da se aktivira na zapadnim tržištima.

Durov je priveden upravo zato što je bio poslednji od onih koji su sačuvali ovu – već odlazeću – eru besplatnog interneta. Sudiće mu upravo zbog uspeha. Zato što je stvorio nešto zaista potrebno. Proizvod koji dobija na popularnosti ne zahvaljujući naporima vlada – poput njegovih konkurenata iz Mete (aktivnosti Mete, društvene mreže Fejsbuk i Instagram, zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke) – već uprkos tome.

Proizvod koji je zaista stvorio sve uslove za slobodnu konkurenciju. A sada Zapad priznaje svoju nemoć. Ne može da izdrži ovu slobodnu konkurenciju, bez obzira na svoju kolosalnu superiornost u resursima, objašnjava autor.
Sada će biti interesantno videti kako će se ponašati oni samoproklamovani čuvari demokratije koji su tako revnosno branili Telegram kada je aplikacija usporavana u Rusiji.

Nema nade da će odjednom pohrliti da revnosno brane za njih toliko vredne ideale slobode. Pitanje je ko će i kako pričati o svim pretnjama koje ovaj mesindžer u sebi nosi. Koliko puta će sada pomenuti „Ministarstvo istine“ iz Orvelove distopije?

I naravno, postoji još jedan očigledan zaključak iz cele ove priče. Iako je to više potvrda istine koja je svima odavno poznata. Nad Evropom se ponovo spušta gvozdena zavesa. A sa druge strane ove zavese Rusi nisu dobrodošli. Nijedan. Čak i neutralan, zaključio je autor.

KRASNI JAR I KRUTOJ JAR POD KONTROLOM RUSA: Ukrajinci opkoljeni! (VIDEO / MAPA SUKOBA)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA