Najnovije

Rimski papa o zabrani UPC: Nijedna hrišćanska crkva ne treba da bude ukinuta

Rimski papa Franja je, govoreći o nedavnim zakonima o crkvi u Ukrajini, izrazio bojazan za slobodu vernika i naglasio da nijedna hrišćanska crkva ne može biti ukinuta.

„Razmišljajući o nedavno donetim zakonima u Ukrajini, plašim se za slobodu onih koji se mole. Ko se istinski moli, uvek se moli za sve. Zlo se ne čini zbog molitve. Ako neko počini zlo protiv svog naroda, biće kriv za to. Ali on ne čini zlo zato što se moli.

A oni koji žele da se mole na mestu koje smatraju svojom crkvom treba da dobiju priliku da se mole. Molim vas da nijedna hrišćanska crkva ne bude direktno ili indirektno ukinuta. Crkva se ne sme dirati!“, rekao je pontifik nakon svoje nedeljne propovedi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u subotu je potpisao zakon o zabrani delovanja na teritoriji Ukrajine verskih organizacija povezanih sa Rusijom, konkretno, kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Ukrajinski parlament usvojio je u 20. avgusta zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je naveo poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja.

Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.

Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim delovima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC. Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC i sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira u potrazi za dokazima o „antiukrajinskim aktivnostima“.

UKRAJINSKA OFANZIVA U KURSKOJ OBLASTI: Napadaju iz šuma, mnogo diverzanata na terenu

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA