Najnovije

ŠIPTARI U OPŠTEM RASULU: Opozicione stranke tvrde da je novi nacrt sporazuma o ZSO još gori od prvog!

Devet godina nakon potpisivanja drugog Sporazuma o Zajednici srpskih opština, opozicija Kosova krivi vlast što je prihvatila "verziju Zajednice koja je još štetnija od one koja je u mnogim tačkama deklarisana suprotno duhu Ustava". U DPK i AAK uvereni su da je najgori oblik ZSO onaj koji predviđa nacrt statuta EU i Ohridski sporazum, piše Koha.
Kurti

Kurti

Ove nedelje se navršilo devet godina od potpisivanja drugog sporazuma Kosova i Srbije koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, energetiku, slobodno kretanje na glavnom mostu preko Ibra i telekomunikacije.

Portparol DPK Peparim Gruda kaže da je Vlada koju predvodi premijer Aljbin Kurti dodatno degradirala pitanje Asocijacije. 

Prema njegovim rečima, Ohridski sporazum i nacrt EU za ZSO su štetniji od sporazuma iz 2015. godine.

"Sporazum o Asocijaciji nikada nije Ustavni sud proglasio potpuno neustavnim... A znate, obećano je ’ne, nećemo ga zaključiti’, ukidamo ga i tako dalje. Sada kada su došli na vlast, ne samo da su prihvatili Sporazum o Asocijaciji, prihvatili su i nacrt EU u kojem se ne pominje presuda Ustavnog suda kojim su došli na vlast... Jeste li videli nacrt EU, prema njemu Asocijacija je u praksi autonomna, ima svoje finansije, svoje prihode, ima obrazovanje – od vrtića do fakulteta, zdravstvo, prostorno planiranje, ima javna preduzeća koja osniva, sve su to elementi autonomije", rekao je Gruda.

Gruda kaže da su samo Rusija, Belorusija i Kosovo među evropskim zemljama pod kaznenim merama EU.

Kao i DPK, AAK je takođe optužio aktuelnu vladu da pogoršava stanje spoljne politike jer je Kosovo sada pod merama.

Članica Odbora za spoljne poslove Time Kadrijaj kaže da je Asocijacija predviđena Ohridskim sporazumom i Nacrtom statuta EU najgora moguća forma.

"Imali smo proces dijaloga koji je bio veoma netransparentan, to je bio dijalog bez principa i zapravo nam je doneo štetu, jer je sada ovaj sporazum Udruženja, odnosno nacrt Udruženja, najgori mogući oblik koji bi mogao da se desi Kosovu, pošto se radi o trećoj vlasti i samoupravi srpskih opština, dok druge oblike Zajednice, koji su možda bili umereniji, pokret Samoopredeljenje nije prihvatio... Imamo prekid u dijalogu, netransparentan dijalog i danas je Kosovo sankcionisano i ako se ovakav duh delovanja nastavi bez koordinacije sa našim saveznicima, Kosovo se može suočiti sa drugim sankcijama“, rekla je Kadrijaj.

A, što se tiče nesprovođenja većine sporazuma, kako kaže Kadrijaj, "Srbija je stalno igrala destruktivnu ulogu, što odlaže njihovu primenu".

Pročitajte OVDE šta Sijarto kaže o EU i “liberalnom mejnstrimu”

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA