Najnovije

BALKANSKE ŠPIJUNSKE IGRE: Zašto Beograd postaje Kazablanka!?

Na Srbiju gledaju kao na malu Rusiju a činjenica da smo jedina država u okruženju koja ima kontakt sa Moskvom, ali i posebne odnose sa Kinom izaziva pažnju stranih službi. Činjenica je da sve najviše zanima kretanje naše vojske kao i naoružanje, a posebno ono iz Rusije, kaže vojno-bezbednosni komentator Andrej Mlakar.
Zgrada BIA-e

Zgrada BIA-e

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je rano jutros na području Beograda, Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima sprovela kontraobaveštajnu operaciju i uhapsila hrvatskog špijuna. Hrvatska nije, naravno, ovu vest potvrdila.

Interesovanje za našu vojsku i odnose sa Moskvom

Ovo nije prvi put da se strani obaveštajci hapse na tlu Srbije. Po rečima Andreja Mlakara urednika TV Front i vojno-bezbednosnog komentatora, Balkan, a posebno Srbija oduvek su bili interesna zona za razne obaveštajne službe, kao i da se to interesovanje pojačalo od kako je počeo ukrajinsko–ruski sukob.

„Ne samo za Hrvate već i za Britance, Amerikance, Nemce, Austrijance pa čak i Slovence, mi smo bili zona interesovanja još pre rata ali i tokom istog na ovim prostorima. Sada smo ponovo u žiži interesovanja jer smo jedina država u okruženju koja ima kontakt sa Moskvom,“ kaže Mlakar.

Naš sagovornik napominje da službe sve u suštini zanima, ali posebno šta od vojne opreme Srbija nabavlja, pogotovu od Rusije.

„Dakle, osim što smo zona interesovanja njihovih operativaca takođe smo zona interesovanja za njih kroz da kažemo neku vrstu hibridnih ratova koju vode kod nas. To rade kroz medije, retoričkim napadima na određene istaknute ličnosti ili protivnike zapada, kako vole da kažu,“ ističe sagovornik Sputnjika.

Povećan broj špijuna

Tako su, napominje Mlakar, napravljene cele mreže takozvanih bot armija, koja se bave praćenjem i diskreditovanjem svega što je prorusko i veličanjem svega što ima veze sa NATO.

„U okviru toga, povećan je broj stranih agenata kod nas. Zona interesovanja im je naša vojska, kuda se kreće, brojčano stanje, opremljenost, posebno ih zanimaju dronovi i oružje kupljeno od Rusa… Takođe ih zanima, a posebno Hrvate, kako su naše jedinice vojske raspoređene ne samo uz pojas sa Hrvatskom već i sa Kosovom i Metohijom i Republikom Srpskom. Zanima ih i i šta kupuju Rusi i Kinezi kod nas odnosno u Republici Srpskoj i tako dalje,“ ističe Mlakar.

On podseća da je Hrvatska zainteresovana i za Kosovo i Metohiju posebno za kretanje naše vojske, s obzirom da je njihov ministra odbrane javno rekao da će podržati Prištinu u slučaju neke vojne intervencije.

Beograd kao Kazablanka

„Oni na Kosovu i Metohiji imaju svoj vojni kontingent u okviru Kfora i samim tim je njihovo interesovanje veće. Uostalom ne treba zaboraviti da je hrvatski ministar odbrane javno obećao da će stati uz Prištinu ako dođe do neke vojne intervencije,“ kaže Mlakar.

Naš sagovornik ističe da je vrbovanje počelo još tokom napuštanja hrvatskih oficira tadašnju JNA kada su mnoge tajne prenete Hrvatima. Takođe, kaže da su oni skloni i vrbovanju, to jest, ucenama Srba poreklom iz Hrvatske. Primoravaju ih na saradnju tako što ih ucene ili porodicama ili imovinom ili hapšenjem za ratne zločine.

Mlakar podseća i na izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića koju je dao početkom godine rekavši da je Beograd bio pun špijuna za Novu godinu i Božić kao da je Kazablanka.

Takođe je podsetio i nedavnu špijunsku aferu u Krušiku ali i na hapšenje nekoliko stranih špijuna u poslednjih par godina.

Pogledajte OVDE snimke uništenja ruske vojne tehnike koje su objavili Ukrajinci

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA