Najnovije

Huti osramotili mornaricu SAD! Blamantan poraz SAD koji je skriven od javnosti!

Jemenski Huti porazili su američku mornaricu! Samo se tako može protumačiti odluka Vašingtona da odustane od operacije "Čuvar prosperiteta" u Crvenom moru, koja je pokrenuta u decembru 2023. godine kao odgovor na napade Huta na komercijalne brodove koji su prolazili kroz južne delove Crvenog mora!

Britanski "Telegraf" ističe da su pre tri meseca, u maju ove godine, SAD pored nosača aviona "Dvajt Ajzenhauer" imale 12 ratnih brodova u Crvenom moru.

Neuspeh

Ta armada je napadala položaje Huta u Jemenu, ali i pratila brodove do sigurnih voda! Trenutno Vašington nema nijedno plovilo u ovom delu Crvenog mora. I Velika Britanija je "u jednom kratkom trenutku" imala tri broda, a potom jedan "HMS Dajmond", a kada je on otišao, otišla je i britanska mornarica.

Kako se navodi, iz perspektive Londona razlog za povlačenje je poprilično jasan - mornarica nema dovoljno brodova, tačnije nema ih dovoljno u operativnom stanju. Slučaj Vašingtona je komplikovaniji jer američka mornarica ima brodove, samo ne želi da ih pošalje. Istina, britanski list ocenjuje da bi SAD u svakom trenutku mogle da pošalju brodove u Crveno more, ukoliko to žele.

Stoga se, navodi "Telegraf", nameće jasan zaključak da je Vašington odustao od operacije "Čuvar prosperiteta" jer nije uspeo da slomi Hute.

Huti su nastavili da napadaju sve i svakog, piše britanski "Telegraf", i uz relativno malo truda i novca postigli su željeni cilj: da sruše "međunarodni transport" kroz Crveno more. Udari dronovima i krstarećim raketama upotpunjeni su otmicama brodova i napadima balističkim raketama, dok je u aprilu prvi put upotrebljeno besposadno plovilo, pa se sada i ova metoda češće praktikuje. Odnedavno, Huti su u svoje napade uključili i dejstvo lakim pešadijskim naoružanjem sa brzih čamaca, a u proteklih nekoliko nedelja broj napada je povećan na dva i po nedeljno.

Preti katastrofa

Poslednja žrtva bio je tanker "Sunion", koji je plovio pod grčkom zastavom. NJega su jemenski militanti u sredu napadali četiri puta, zbog čega je na plovilu izbio požar.

"Telegraf" piše da je jedan od francuskih ratnih brodova, koji učestvuje u operaciji "Aspides", došao u pomoć grčkom tankeru, uništio pomorski dron koji se približavao i potom spasao posadu i prevezao je u DŽibuti.

Ovo bi sve bilo odlično da "Sunion" sa 150.000 tona sirove nafte sada ne stoji napušten između Eritreje i Jemena, budući da, ako bude napadnut ili se nasuče na obalu, može izazvati peto najveće izlivanje nafte u istoriji, napominje britanski list.

Moćan prodor ruske vojske na Donjeckom pravcu

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA