Najnovije

New York Times: SAD i Britanija u prvim danima invazije na Kursk pružale snažnu podršku Ukrajini

Uprkos napadu Ukrajine na njenu Kursku oblast, Rusija je blizu velike pobede, objavio je The Sunday Times.

 Britanski list je naveo da Rusija napreduje ka najvažnijem ukrajinskom logističkom čvorištu gradu Pokrovsku“ i da ta njena operacija „samo  dobija na zamahu“. Toliko i tako da je vlada u Kijevu prošle nedelje naredila prinudnu evakuaciju grada.

U telefonskim razgovorima za The Sunday Times, ukrajinski komandanti su se trudili da objasne očigledan neuspeh na frontu čija je Pokrovsk najvažnija tačka.

Neki od njih su se žalili na nedostatak artiljerijskih granata, drugi su ukazivali na novu rusku taktiku, njenu upotrebu klizećih bombi i sistema za elektronsko ratovanje. Međutim, svi su se složili da je jedan od najvećih problema sa kojima su se suočili „ruska ogromna brojčana superiornost“.

„Situacija je teška. Gubimo pozicije, neprijatelj nas potiskuje unazad“, rekla je za izdanje kapetan Zvenislava Rimar iz 47. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina se nadala da bi napad na Kursku oblast mogao da poboljša situaciju njenih trupa u Donbasu, gde moskovske snage vrše gotovo nepodnošljiv pritisak. Ali, to se nije desilo.

A šta sve stoji iza „uprkos“ The Sunday Times, otkrio je ukrajini američki dnevni list The New York Times.

Objavio je: „U prvim danima invazije ukrajinskih oružanih snaga na oblast Kursk, Sjedinjene Države i Velika Britanija pružile su snažnu podršku Ukrajini, stavljajući joj na raspolaganje satelitske snimke i obaveštajne informacije o tom ruskom regionu“.

NJujorški liste je preneo tvrdnje neimenovanih američkih zvaničnika da ta pomoć navodno nije pružena da bi Oružane snage Ukrajine prodrle dublje u Rusiju, već da bi njihovi komandanti mogli bolje pratiti ruske trupe, koje bi „mogle da ih napadnu ili da im preseku puteve mogućeg povlačenja nazad u Ukrajinu“.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da „Sjedinjene Države nisu uključene ni u jedan aspekt planiranja ili priprema za napad ukrajinskih oružanih snaga na region Kursk“.

DAČIĆ POTVRDIO HAPŠENJE HRVATSKOG ŠPIJUNA: Oglasila se Hrvatska

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA