Najnovije

PRIŠTINSKE PREDIZBORNE IGRE: Samo jedna koalicija najavljena!?

Političke stranke imaju rok do petka, 30. avgusta, da podnesu zahteve za predizborne koalicije CIK-u, a do sada su koaliciju najavili Alijansa za budućnost Kosova i Nišma, prenosi RTK, piše Kosovo Onlajn.
Glasačka kutija...

Glasačka kutija...

Nakon 30. avgusta CIK neće prihvatati zahteve za koalicije i svaka stranka će se samostalno takmičiti na izborima zakazanim za 9. februar.

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi kaže da prema Zakonu o opštim izborima političke stranke koje su registrovane u CIK-u i koje žele da učestvuju na izborima u februaru 2025. kroz koaliciju moraju da obaveste CIK, tj. , Kancelarija za registraciju, sertifikaciju i finansijsku kontrolu političkih subjekata na koji način će učestvovati na izborima.

On dodaje da je rok za prijavu 30. avgust.

„Do tog trenutka sve političke stranke moraju da obaveste CIK da će na izborima 9. februara učestvovati kao koalicija“, rekao je Eljezi.

Prema njegovim riječima, koaliciju mogu graditi najmanje dvije političke stranke, a politička partija ne može istupiti iz koalicije nakon registracije dok izborne rezultate ne ovjeri CIK.

"Takođe, politička stranka koja je članica neke koalicije ne može da učestvuje u izbornom procesu kao članica druge koalicije, odnosno drugih partija, pa čak ni kao posebna stranka. Do ovih momenata o kojima razgovaramo u CIK-u , nismo dobili nikakvo obavještenje od političkih partija da će preko koalicije tražiti podršku na izborima“, rekao je Eljezi.

Stranke su dobile priliku da informišu CIK o mogućim koalicijama od trenutka kada je predsednica Vjosa Osmani raspisala izbore.

Pokret Samoopredeljenje još ne želi da se izjasni da li će na izbore izaći samostalno ili u koaliciji sa Gudžom, strankom sa kojom je već bio u koaliciji na prošlim izborima.

Istovremeno, Demokratska partija Kosova bila je odlučna da samostalno izađe na izbore.

Demokratska partija Kosova kaže da će o mogućim koalicijama razgovarati tek posle izbora.

Za saradnika Demokratskog instituta Kosova (DIK) Eugena Čakolija, ABK i Nišma će zapravo biti jedina predizborna koalicija na predstojećim izborima.

„U avgustu koalicije moraju biti neformalne, pa praktično moraju biti spajanje jedne stranke u drugu, kao što je bio slučaj na izborima 2021. godine, kada su stranke koje formalno nisu sačuvale identitet morale da budu spojene u drugu stranku“, objašnjava. Cakoli.

On sumnja da će biti većih koalicionih blokova.

„Gledajući dinamiku u našem političkom spektru, ne verujem da će nas izbori 9. februara zateći sa bilo kojom većom koalicijom, osim sa malim strankama koje su tradicionalno desničarske ili levičarske koje ulaze u veće stranke kao što je DSK. , koji okuplja male hrišćansko-demokratske konzervativne stranke. Već postoji svojevrsna politička polarizacija i tendencija očuvanja identiteta četiri velike političke partije“, rekao je Cakoli.

Centralna izborna komisija odlučila je da političke stranke na izborima potroše nešto više od dva miliona evra.

Izborna kampanja zvanično počinje 11. januara.

Pročitajte OVDE šta piše Muharem Bazdulj u novom autorskom članku

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA