Najnovije

TALIBANI PROTIV UN: Žena ne sme ni da pisne!

Talibani su danas odbacili kritike Ujedinjenih nacija zbog njihovog tretmana žena nakon donošenja novog seta zakona o porocima i vrlini koji zabranjuju ženama u Avganistanu da otkrivaju lice i govore na javnim mestima.
Talibani...

Talibani...

Talibanski vladari Avganistana su prošle srede doneli set zakona za sprečavanje poroka i promovisanje vrline. Oni uključuju zahtev da žena sakrije svoje lice, telo i glas kada je van kuće. Takođe zabranjuju slike živih bića, kao što su fotografije.

Šefica misije UN (UNAMA) Roza Otunbajeva rekla je u nedelju da zakoni pružaju „potresnu viziju” budućnosti Avganistana. Ona je rekla da ti zakoni proširuju ionako nepodnošljiva ograničenja prava žena i devojčica, pri čemu se čak i zvuk ženskog glasa izvan kuće očigledno smatra moralnim prekršajem.

„Posle decenija rata i strašne humanitarne krize, avganistanski narod zaslužuje mnogo bolje od pretnje ili zatvora ako zakasne na molitvu, pogledaju pripadnika suprotnog pola koji nije član porodice, ili čak poseduje fotografiju voljene osobe”, rekla je Otunbajeva.

Sa druge strane Zabihulah Mudžahid, glavni portparol talibanske vlade, upozorio je na aroganciju onih koji možda nisu upoznati sa islamskim šerijatskim pravom, posebno nemuslimana koji bi mogli izraziti prigovore na donete zakone.

„Pozivamo se na temeljno razumevanje ovih zakona i na poštovanje islamskih vrednosti. Odbacivanje ovih zakona bez takvog razumevanja je, po našem mišljenju, izraz arogancije”, rekao je on.

U odgovoru na izveštaj UNAMA, Mudžahid je dodao da „moramo naglasiti da zabrinutost koju su izrazile različite strane neće odvratiti Islamski emirat od njegove posvećenosti podržavanju i sprovođenju islamskog šerijatskog zakona”.

Pročitajte OVDE šta Stefanović kaže o “dijalogu o litijumu”

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA