Najnovije

U sredu se u Sudu BiH nastavlja proces protiv Dodika i Lukića

Početak je zakazan za 13 sati, a Bubić u izjavi za Srnu kaže da je u planu saslušanje svedoka odbrane Jelene Pajić Baštinac, generalnog sekretara predsednika.

Pred Sudom BiH u sredu, 28. avgusta, biće nastavljen sudski proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, najavio je advokat predsednika Srpske Goran Bubić.

Početak je zakazan za 13 sati, a Bubić u izjavi za Srnu kaže da je u planu saslušanje svedoka odbrane Jelene Pajić Baštinac, generalnog sekretara predsednika.

Na prošlom ročištu 17. jula saslušana je svedok odbrane predsednik Veća naroda Srpske Srebrenka Golić koja je objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Veću naroda u vezi sa Zakonom o objavljivanju zakona i propisa Republike Srpske i Zakonom o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Odbrana je na ročištu stavila primedbu na to što ključni dokaz optužnice Aneks deset Dejtonskog sporazuma nije pročitan, te da bez izvođenja ovog dokaza nije moguće izvesti bilo kakav zaključak o osnovanosti optužnice, odnosno doneti bilo kakvu osuđujuću presudu.

Nakon ročišta, iz odbrane su naveli da će naredno ročište u sredu biti važno jer će tada ući u suštinu delovanja Kristijana Šmita, odnosno u ovlašćenja visokog predstavnika, da li ima zakonodavna ovlašćenja ili ne, da li je imenovan u skladu sa međunarodnim pravom ili ne.

Sudija Sena Uzunović, obrazlažući razloge zbog kojih Šmit ne može biti pozvan kao svedok, pročitala je na prošlom ročištu informaciju koja im je dostavljena iz Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara da okolnosti na koje bi se on saslušavao nisu relevantne za ovaj predmet.

Ona je navela da se Dejtonski sporazum i rezolucije mogu dokazivati bez tog svedoka, uz tvrdnju da Šmit ima diplomatski status kao visoki predstavnik, da je on diplomatski agent koji uživa imunitet i da nije obavezan da svedoči.

Iz tima odbrane su istakli da je sudija nevešto pokušala da "ispegla" problem koji je napravila, a to je uvrštavanje u dokaz dokumenta Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara za koji niko nije znao i koji se "našao volšebno u sudskim spisima, bez oznake sudskih spisa, bez adresa".

Nakon ročišta Dodik je izjavio da Tužilaštvo nije uspelo da odbrani suštinu optužnog zahteva da je prekršio odluke navodnog visokog predstavnika ne želeći da o tome raspravlja, što govori koliko je proces sumnjiv.

"Činjenica da Sud nije prihvatio da Šmit svedoči govori o tome da se želi zaštiti nepravo", rekao je on.

Tužilaštvo BiH je završilo sa izvođenjem svojih dokaza 22. maja.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv predsednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita", koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, što je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

PESKOV: Tema pregovora sa Ukrajinom više nije aktuelna

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA