Najnovije

MEDIJI O "SRAMOTI ZAPADA": Gruzija postepeno ulazi u rusku orbitu

SAD i zemlje NATO-a postepeno gube strateški uticaj u Gruziji. U tom kontekstu, nameću se izgledi za njeno zbližavanje Rusiji, što bi moglo da rezultira ozbiljnim geopolitičkim problemima za Vašington, navodi američki magazin NJuzvik.

„Gruzija je država koja povezuje unutrašnje regione Evroazije i Evrope, što je čini važnom sa stanovišta zapadnih napora za diverzifikacije energenata, između ostalog kao tranzitna tačka za kaspijske energetske resurse“, citira časopis Lauru Linderman, saradnika u Evroazijskom centru antlantskog saveta.

Po njenom mišljenju, „ulazak Gruzije u rusku orbitu“ bi za Zapad bio „sramota i značajan neuspeh“.

Časopis smatra da su nedavni protesti u Gruziji u vezi sa usvajanjem zakona „O transparentnosti stranog uticaja“ negativno uticali na izglede za razvoj odnosa između Tbilisija i Zapada. Izjave lidera vladajuće partije Gruzijski san – Demokratska Gruzija o odbacivanju zapadnih „pseudo-liberalnih ideologija” i neprihvatljivosti uvlačenja Gruzije u vojne sukobe takođe odražavaju postepeni gubitak pozicija SAD u zemlji, zaključuje NJuzvik.

Parlament Gruzije je 28. maja nakon sedmočasovne rasprave nadglasao veto predsednice zemlje Salome Zurabišvili iusvojio zakon o stranim agentima u originalnoj verziji. Za dokument su glasala 84 poslanika, a protiv su bila četiri. Dokument je usvojen uprkos protestima koji u Tbilisiju i većim gradovima traju skoro mesec i po dana, kao i pretnjama iz SAD i Evropske unije.

Sjedinjene Američke Države osudile su odluku gruzijskog parlamenta i zapretile posledicama, dok Evropska unija razmatra odgovor.

NEKA SE EVROPA PRIPREMI ZA ZIMU: Kijev stavio tačku na tranzit ruskog gasa preko Ukrajine

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA