Najnovije

PANIKA ZBOG DOPISIVANJA? Jesu li državni službenici koristili telegram

Rusija se nada da Palev Durov, vlasnik Telegrama priveden u Francuskoj, ima na raspolaganju sve mogućnosti za pravnu zaštitu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, optužbe na račun Durova su ozbiljne ali je potrebno i da isto tako ozbiljno budu dokazane.

„Protiv Durova su pokrenute ozbiljne optužbe, ali one zahtevaju i ozbiljne dokaze inače će to biti direktan pokušaj ograničenja slobode komunikacije i zastrašivanja direktora velike kompanije. Na delu će biti upravo politika, čiju je ulogu u celom slučaju juče negirao predsednik Francuske Emanuel Makron“, rekao je portparol Kremlja.

U administraciji niko ne koristi mesindžere

Peskov je dodao da u amdinstraciji Kremlja niko ne koristi mesindžere za službenu prepisku jer nijedan ne odgovara bezbednosnim zahtevima.
Upitan da li se od zaposlenih u Kremlju tražilo da obrišu prepiske na Telegramu, Peskov je rekao da je to potpuna glipost.
„Brisati prepiske – to je totalna glupost. Zaposleni u državnoj službi ne treba da se služe mesindžerima za potrebe posla. Nijedan od njih nije pouzdan sa aspekta informacione bezbednosti, uključujući Telegram“, rekao je on.

Hapšenje Durova

Podsetimo, francuski mediji su u subotu uveče javili da je osnivač Telegrama Pavle Durov priveden na aerodromu „Burže“. Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana.

Tužilaštvo u Parizu je objavilo spisak od 12 krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Među njima su saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji droga, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda, prenose francuski mediji.

Francusko pravosuđe se interesuje za društvenu mrežu Telegram zbog nedostatka moderacije i akcija za suzbijanje trgovine drogom na toj platformi, ali i zbog sprečavanja širenja sadržaja pedofilskog karaktera.

Pravosudne vlasti takođe istražuju u okviru ovog pravnog postupka optužbe za "odbijanja na zahtev nadležnih vlasti komunikacije informacija ili dokumenata neophodnih za realizaciju i korišćenje presretanja dozvoljenih zakonom".

Francuski predsednik Emanuel Makron negirao je da je pritvor osnivača društvene mreže Telegram Pavla Durova politička odluka.

„Ovde čitam lažne informacije o Francuskoj nakon hapšenja Pavla Durova. Francuska je najviše posvećena slobodi izražavanja i komunikacije, inovacijama i preduzetništvu. Tako će i ostati. Pod vladavinom prava, na društvenim medijima, kao i u stvarnom životu, slobode se ostvaruju u okvirima utvrđenim zakonom radi zaštite građana i poštovanja njihovih osnovnih prava", rekao je Makron.

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA