Najnovije

Pentagon odbija da komentariše upad u Kursku oblast: Ruska vojska u DNR ostvarila značajne dobitke

Američki zvaničnik je apelovao na novinare da pitanja o Kurskoj oblasti i stanju na frontu kod Pokrovska, postavljaju Ukrajincima.

Vašington neće komentarisati rusko napredovanje na frontu u Donbasu, rekao je portparol Pentagona general-major Ratnog vazduhoplovstva SAD Pet Rajder i dodao da će objašnjenje za to morati da dođe iz Kijeva.

On je takođe odbio da proceni nastavak napada ukrajinske vojske na Kursku oblast. Podsećanja radi, ukrajinski zvaničnici su tvrdili da će Rusija morati da razmesti određene trupe sa istočnog dela fronta kako bi odgovorila na upad ukrajinskih snaga, međutim deluje da tempo ruskog napredovanja nije usporen.

Tokom redovnog obraćanja za medije, portparol Pentagona je upitan kakve savete zvaničnici Vojske SAD daju Ukrajini povodom trenutne situacije.

"Ja neću ulaziti u njihovo planiranje i naše savete u vezi sa tim, jer je to njihova odluka", odgovorio je Rajder, dodajući da SAD "komuniciraju sa Ukrajincima kako bi bolje razumeli" šta su podrazumeva njihov deklarisani cilj uspostavljanja "tampon zone" u Kurskoj oblasti".

Sa druge strane, u Donbasu ruske snage su ostvarile "značajne (teritorijalne) dobitke", priznao je portparol Pentagona, istovremeno odbivši da proceni koliko će im vremena trebati da dođu do Pokrovska – grada koji služi kao oslonac ukrajinske linije odbrane i logističko čvorište u DNR.

Američki zvaničnik je apelovao na novinare da takva pitanja postavljaju Ukrajincima.

Ukrajinsko rukovodstvo je do sada bilo nedosledno u objašnjavanju ciljeva operacije u Kurskoj oblasti. U početku je kancelarija ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog saopštila da je zauzimanje ruske teritorije neophodno da bi se dobila jača pozicija tokom eventualnih mirovnih pregovora sa Rusijom.

Takođe je pomenuto da je potrebno izvršiti pritisak na Moskvu zastrašivanjem ruske javnosti, kako bi ona prihvatila ukrajinske uslove.

Narativ se kasnije promenio, a Zelenski je stvaranje tampon zone proglasio ključnim ciljem ukrajinskih trupa, a potom je, prošle subote, tvrdio da je upad zapravo "sprečio ruski pokušaj da iz Kurske oblasti uđe u ukrajinsku Sumsku oblast i zauzme njen administrativni centar".

Kada je upitan za mirovne pregovore, Zelenski je negirao bilo kakvu nameru da se okupirana teritorija Ruske Federacije koristi kao kec u rukavu tokom pregovora.

"Rekli ste da je neko tvrdio da igramo na ovu kartu radi dijaloga. Kakvog dijaloga? Jedini koji govori tako nešto je Putin. Mi ne igramo nikakve karte", rekao je Zelenski.

Sa druge strane, predsednik RF Vladimir Putin izjavio je da je upad i posledice koje je izazvao po ruske civile učinio pregovore sa Ukrajinom nemogućim, uprkos prethodnim ponudama o primirju pod uslovom političkih i vojnih ustupaka ukrajinske strane.

FSB SPREČILA TERORISTIČKI NAPAD NA ŽELEZNICU: Uhapšen saradnik ukrajinskih službi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA