Najnovije

Ruska vojska: Nije isključeno da će Kijev pokušati da izvede atentate na zvaničnike Donbasa

Ministarstvo odbrane Rusije ne isključuje mogućnost da bi Oružane snage Ukrajine mogle da pokušaju da izvedu atentate na zvaničnike novih ruskih regiona uz primenu hemijskih supstanci, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu ruske vojske general Igor Kirilov.

On je precizirao da je ruska vojska u jednom od skrovišta Oružanih snaga Ukrajine u avgustu pronašla supstance pripremljene za upotrebu koje sadrže smešu na bazi talijum nitrata, kao i taktičke smeše.

„Imajući u vidu mnogobrojne provokacije sa otrovnim hemikalijama i pokušaje atentata na zvaničnike novih ruskih regiona, ne isključujemo slične incidente uz korišćenje ovih uzoraka“, ocenio je Kirilov.

Pored toga, general je istakao da bi uvoz u Ukrajinu iskorišćenog nuklearnog goriva koje bi moglo biti primenjeno za pravljenje „prljave bombe“ i hemijske provokacije „pod tuđom zastavom“ bio faktor rizika.

On je dodao da je ruska vojska na jednom od poslednjih brifinga isticala da se isporuke organizuju preko Poljske i Rumunije i pod ličnom kontrolom Andreja Jermaka, šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

Kirilov je još naglasio da Rusija zbog toga ponovo apeluje na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da „sprovede realnu i nepristrasnu istragu činjenica o primeni Oružanih snaga Ukrajine otrovnih hemikalija, imajući u vidu dokaznu bazu“ koju je Rusija dostavila, kao i da informiše države članice konvencije o rezultatima.

Načelnik je primetio da nema jasne reakcije od strane Organizacije za zabranu hemijskog oružja na dokazane slučajeva da je Kijev prekršio Konvenciju o zabrani hemjskog naoružanja.

On je podsetio da Ukrajina, uz pomoć zapadnih pokrovitelja, redovno krši Konvenciju o zabrani hemijskog oružja.

Načelnik je takođe otkrio da se vojnici Oružanih snaga Ukrajine pripremaju za primenu hemijske municije pomoću artiljerijskih sistema zapadne proizvodnje, pronađeni su relevantni priručnici za obuku.

Kirilov je takođe objavio da je ukrajinska laboratorija koja je otkrivena u Avdejevki, proizvodila otrovne supstance u vrednosti više od 40 hiljada smrtonosnih doza za ljude dnevno.

U uzorcima uzetim na licu mesta pronađeni su natrijum-cijanid i sumporna kiselina.

Osim toga, Kijev je dobio oko 500 tona trietanolamina, koji može da se iskoristi za pravljenje toksične supstance – azotnog senfa, a samo u julu je isporučeno 160 tona.

Istovremeno, ne postoje javni podaci koji bi potvrdili da supstance nisu iskorišćene u nezakonite svrhe, primetio je general.

Kirilov tvrdi da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici još pre početka specijalne vojne operacije izvezli najmanje 16 hiljada bioloških uzoraka iz Ukrajine radi proizvodnje agenasa, najopasnijih za stanovništvo konkretnog regiona.
Rusija je više puta isticala da Vašington zadržava značajan interes za dobijanje biološkog materijala građana Rusije, Ukrajine i drugih država postsovjetskog prostora.

RUSI REŠILI DA SVE SPALE! Uzbuna širom Ukrajine! (VIDEO)

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA