Najnovije

Šta tzv. Kosovo može da očekuje od Kamale Haris?

Srbija više ne može da se nagrađuje ni diplomatski ni ekonomski ako ne radi na priznanju "Kosova", ističe Januš Bugajski.

Aktuelna politika administracije šefa Bele kuće DŽozefa Bajdena u vezi s regionom Zapadnog Balkana, posebno na temu tzv. Kosova nastaviće se i ukoliko Kamala Haris pobedi na predsedničkim izborima u Americi, odnosno ona će raditi na tome da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, smatra nemački akademik i profesor međunarodnih odnosa Franc-Lotar Altman.

"Ona će verovatno vršiti veći pritisak na Srbiju da konačno prizna nezavisnost 'Kosova', ali će se prvo uključiti u bliskoistočnu politiku", naglasio je Altman za portal "Evropski Zapadni Balkan", a preneo "Albanijan post".

Harisova će, prema njegovim rečima, zadržati Bajdenov stav u podršci Zapadnom Balkanu i protiv ruskog lidera Vladimira Putina. Takođe, biće skeptičnija kada je reč o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za razliku od njenog protivkandidata Donalda Trampa.

"Za razliku od Trampa, ona ima negativan stav prema Putinu, ali i prema njegovim prijateljima, posebno u autokratskim sistemima. Jasan anti-Putin stav će značiti i da će biti skeptičnija prema Vučiću i 'preblagom' ponašanju (nekadašnjeg specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda) Grenela, koji će sigurno biti udaljen iz regionalne politike ako Harisova pobedi", precizirao je Altman.

Stručnjak za politiku na Zapadnom Balkanu Januš Bugajski pak smatra da bi to što Srbija (navodno) stoji iza "provokacija" na tzv. Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini moglo da posluži kao argument Harisovoj administraciji da je srpska regionalna politika zapravo ogledalo ruske politike prema Ukrajini.

Prema njegovim rečima, uprkos činjenici da Zapadni Balkan nije međunarodni prioritet za Kamalu Haris, ona može otvorenije da podrži kosovsku vladu u njenim naporima da severni deo Kosmeta gde živi većinski srpsko stanovništvo integriše u državnu strukturu.

"Smirivanje Vučića mora da se okonča, odlučniji pristup normalizaciji odnosa Srbije i Kosova dao bi rezultate. Srbija više ne može da se nagrađuje ni diplomatski ni ekonomski ako ne radi na priznanju 'Kosova'", zaključio je Bugajski za portal "Geopost".

FSB SPREČILA TERORISTIČKI NAPAD NA ŽELEZNICU: Uhapšen saradnik ukrajinskih službi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA