Najnovije

VAŠINGTON PRETI ODMAZDOM: Strateški sporazum izmeniće pravila igre u svetu!

Nacrt Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu (CSSP) između Ruske Federacije i Islamske Republike Iran (IRI) je spreman i u potpunosti usaglašen nakon što je razrađen diplomatskim kanalima i u posebnim radnim grupama. Istovremeno, Bela kuća otvoreno preti Moskvi i Teheranu ako potpišu dil!

Predsednici Vladimir Putin i Masud Pezeškijan u ličnim razgovorima dogovorili su da će istorijski dokument potpisati tokom samita zemalja BRIKS ove jeseni. Ovaj sporazum je bio gotov još u maju, ali je njegovo potpisivanje odloženo zbog tragične pogibije prethodnog iranskog predsednika Ibrahima Raisija u hekikopterskoj nesreći.

SAD već prete

Još tokom pripreme projekta SVSP, piše moskovska Pravda, počela je prava histerija u medijima protivnika Moskve i Teherana. To je deo informacionog rata koji se već dugi niz godina vodi protiv Rusije i Irana. Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici, kao i Izrael, su u groznici zbog predstojećeg rusko-iranskog saveza. Samo u poslednjih šest meseci, od kada su se pojavile informacije o SVSP-u, u zapadnoj i svetskoj štampi pojavile su se brojne horor priče.

Bela kuća uputila je otvorene pretnje i oštra upozorenja rukovodstvima Irana i Rusije. Uticajna među demokratama Hilari Klinton rekla je da se neće smiriti sve dok ne iranski vrhovni vođa Hamnei i predsednik Pezeškijan ne završe kao libijski lider Moamer Gadafi ili vođa Iraka Sadam Husein.

Ni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ne zaostaje za njom. On je, podsetimo, 2018. godine, kao šef američke administracije da bi udovoljio Izraelu, popništio kolektivni dogovor sa Iranom. I umesto ublažavanja sankcija Iranu, kao odgovor na određeno ograničenje iranskog „mirnog nuklearnog programa", Sjedinjene Države su uvele dodatna kaznena ograničenja na finansijske i ekonomske aktivnosti Teherana.

Tramp iako još nije preuzeo „tron" od Bajdena već preti Iranu, rekavši da će Teheran platiti  "veliku grešku" i savez sa Rusijom. 

U skladu sa svojim američkim saveznicima, jedan broj izraelskih političara, uključujući i samog premijera Benjamina Netanjahua, već su požurili da daju niz provokativnih izjava da će se borba jevrejske države protiv svetskog zla kao što su Iran i "palestinski teroristi" koje podržava Teheran nastaviti. Oni poručuju da Rusija neće moći da spreči Izrael, da uz podršku Zapada, obezbedi da Iran smanji svoj nuklearni program. Pogotovo ako namerava da stvori sopstveno nuklearno oružje.

Očigledno, SAD i Zapad žele da izvrše pritisak na rukovodstvo u Kremlju, kako bi, ako ne poremetili potpisivanje SVSP, onda barem sprečili klauzulu o vojno-strateškom partnerstvu Moskve i Teherana poput one koja već postoji u nedavno potpisanom Sporazumu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koji su potpisali Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim DŽongun 19. juna ove godine. 

Prema Ugovoru između Ruske Federacije i DNRK, svaka od strana koja bi bila podvrgnuta bilo kakvoj spoljnoj agresiji ima pravo da računa na vojnu podršku zemlje partnera.

Biće to tektonska promena

Protivnici Rusije dobro znaju da će vojno-politički savez Ruske Federacije i Irana neminovno dovesti do tektonskih pomeranja celokupnog svetskog poretka, potkopati hegemoniju Sjedinjenih Država i njenih satelita u svetskoj politici i konačno pomeriti međunarodne odnose prema multipolarnom svetu. 

Jačanje vojne saradnje i strateškog partnerstva između država, koje su već članice etabliranih međunarodnih organizacija kao što su BRIKS, ŠOS i Evroazijska unija, u potpunosti će eliminisati upotrebu vojne sile kao sredstva pritiska na ove zemlje. Štaviše, sprečiće pokretanje svake vrste otvorene agresije na bilo koju od zemalja "novog istočnog bloka".

Potpisivanje SVSP-a i stvaranje vojno-političkog saveza Rusije i Irana sa obavezama pružanja vojne pomoći partnerima za Teheran je od suštinske važnosti. Iransko rukovodstvo uvereno je da će sporazum biti potpisan uz uključivanje klauzule o međusobnoj vojnoj podršci. Inače, slična objašnjenja već daju i predstavnici ruskog MIP-a.

U iranskim novinarskim krugovima napravljeno je figurativno poređenje o mogućem strateškom efektu partnerstva Moskve i Teherana. Podsetili su da je moć i snaga iranske države od drevnih vremena Persije oličena u liku lava, prikazanog sa mačem u rukama na pozadini zlatnog sunca. Iran  ističe da će prijateljstvo iranskog lava sa ruskim medvedom predstavljati veliku moćnu silu, van kontrole svakog „agresivnog šakala".

A što se tiče oštrice koju drži lav na iranskom amblemu, Teheranu podseća na staru persijsku poslovicu: "Mač koji nije uglačan rđa". Rusi bi u trenutnoj međunarodnoj situaciji rekli neophodno je "održavati barut suvim" .

RUSI PRVI PUT UPOTREBILI NOVU MATRICU ZA NAPAD! Od ovog nema...

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA