Najnovije

Nastavljen postupak u Sarajevu: Suđenje Dodiku i Lukiću je suđenje svakom čoveku koji živi u BiH

Brojni građani, okupljeni ispred Suda BiH, dočekali su Dodika i Lukića gromoglasnim aplauzom.

Pred Sudom BiH u toku je okupljanje građana i nosioca javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH, koji su kao svaki put do sada došli da pruže podršku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Srpske Milošu Lukiću.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da je današnje ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Srpske Milošu Lukiću nastavak farse pred Sudom BiH u procesu u kojem se pravna sredstva koriste kao sredstva pritiska i ucene.

"Ovo je pritisak pred izbornu kampanju. Sve je tempirano kako bi se oslabila politička struktura u Srpskoj na vlast doveo neko ko sluša strane ambasade", istakao je Budimir.

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je ovo proces protiv Republike Srpske u kojem će Srpska pobediti.

"Namera ovog postupka pred Sudom BiH je da se sudi Republici Srpskoj, jer sude prvom čoveku Republike i direktoru javnog preduzeća samo zato što su radili ono na šta ih Ustav i zakoni obavezuju", istakao je Kovačević.

On je rekao da se obično, kada se ide na sud, ide pred lice pravde, a u ovom slučaju, kaže, pravednike izvode pred lice nepravde, uz isticanje da će presuda biti izrečena Bosni i Hercegovini, jer je ovo politički, a ne pravni proces.

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić rekao je da je suđenje Dodiku i Lukiću suđenje svakom čoveku u BiH.

"Moramo razumeti da je ovo suđenje za svakog čoveka koji živi u BiH, ne samo u Republici Srpskoj već i u Federaciji BiH. Ukoliko su urušene sve norme, uključujući i zakonske, imate situaciju da se nijedan čovek koji živi u BiH neće moći da se oseća sigurno", rekao je Amidžić.

Advokat Miljkan Pucar rekao je ranije da odbrana nastavlja sa saslušanjem svedoka i da se sada ne može govoriti o dužini trajanja ovog postupka, uzimajući u obzir raniju praksu Suda.

"Kada je reč o Lukiću, Sud bi trebalo da donese odluke u vezi sa našim zahtevima koje je odbrana ranije uputila", rekao je Pucar.

Danas je nastavljen sudski proces protiv Dodika i Lukića, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Danas bi trebalo da bude saslušan generalni sekretar predsednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac, prenela je RTRS. Ročište je zakazano za 13 sati.

RUSKA OFANZIVA KRENULA: Šta se dešava u Kurskoj oblasti i kakva je taktika

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA