Najnovije

BRITANSKI OBAVEŠTAJAC: Napad na Kursk je stavio tačku na diplomatsko rešenje za Ukrajinu

Nemačko naoružanje, koje smo mogli videti u operacijama u Kurskoj oblasti, uzbunilo je duhove i konsolidovalo svest o neprijateljskim namerama Zapada prema Rusiji, primećuje Alister Kruk.

Ratna propaganda je stara koliko i ovaj svet, ali ono što je novo u sukobu u Ukrajini to je da inforat više nije puki dodatak ratu, već da je postao cilj sam po sebi, piše bivši britanski obaveštajac i dilpomata za sajt "Fond strateške kulture".

Zapad je počeo da smatra da je posedovanje pobedničkog narativa i predstavljanje neprijatelja kao "ekstremističkog", važnije od suočavanja sa činjenicama. Posedovanje pobedničkog narativa je samo po sebi pobeda, a virtuelna pobeda nadmašuje stvarnost. Ovaj cilj ima veći prioritet od obezbeđivanja proizvodnih kapaciteta potrebnih za postizanje vojnih ciljeva, dodaje britanski obaveštajac.

Poenta je u tome da ovakav pristup stvara zamke u lažnoj realnosti, iz kojih izlaz postaje skoro nemoguć. Kako se događaji nižu, mogućnost da Zapad promeni kurs je ili smanjena ili sasvim izgubljena.

Kumulativni efekat "pobedničkog virtuelnog narativa" nosi rizik od postepenog klizanja ka nenamernom stvarnom ratu. Uzmimo kao primer orkestriran i opremljen upad NATO-a na simbolično značajnu Kursku oblast. U smislu "pobedničkog narativa", njegova privlačnost Zapadu je očigledna: "Ukrajina vodi rat u Rusiji", smatra Kruk.

Da su ukrajinske snage uspele da zauzmu nuklearnu elektranu Kursk, tada bi imale argument za pregovore i mogle bi da odvuku ruske snage sa ukrajinske linije, koja se upravo urušava u Donbasu.

Zapadni mediji su bili pripremljeni da prikažu predsednika Putina kao iznenađenog zbog upada na rusku teritoriju i kako strepi da će se ruska javnost okrenuti protiv njega zbog "poniženja".

Direktor CIA Bil Berns je izjavio da "Rusija neće ponuditi nikakve ustupke Ukrajini, sve dok Putinovo samopouzdanje ne bude dovedeno u pitanje, a Ukrajina ne pokaže snagu".

Naravno, opšti cilj je da se Rusija prikaže kao krhka i ranjiva, u skladu sa narativom da bi se Rusija u svakom trenutku mogla raspasti u paramparčad, što bi Zapadu donelo "pobedu", primećuje bivši britanski diplomata.

Kockarska partija koju je Zapad izgubio
U stvari, upad u Kursk je bilo kockanje NATO-a, koje je uključivalo ukrajinske vojne rezerve kao žetone u partiji ruleta. Eventualni ukrajinski uspeh u Kursku trebalo je da naruši stratešku ravnotežu. Ali, opklada je izgubljena.

Kurska afera ilustruje problem Zapada sa "pobedničkim narativima". NJihova mana je ta što su utemeljeni na emocijama i što izbegavaju argumente.

Nije teško shvatiti kako je ovaj jednodimenzionalni duh vremena doprineo da SAD i njihovi saveznici pogrešno protumače uticaj današnje kurske "hrabre avanture" na obične Ruse, uočava Kruk.

Kursk ima svoju istoriju. Godine 1943. Nemačka je napala Rusiju u Kursku da bi promenila tok rata i na kraju je poražena u Bici kod Kurska. Sadašnje bojno polje oko grada Sudže je upravo mesto gde su 1943. godine sovjetska 38. i 40. armija započela kontraofanzivu protiv nemačke 4. armije.

Tokom vekova Rusija je pretrpela različite napade sa Zapada, sasvim nedavno i od Napoleona i Hitlera, podseća bivši britanski diplomata. Nije iznenađujuće da su Rusi izuzetno osetljivi na svoju istoriju. Da li su zapadne službe uopšte razmislile o tome, pita se Kruk.

Na kraju, poruka koju su zapadne službe poslale je da Zapad, odnosno NATO, dolazi u Rusiju. Bil Berns je poručivao Rusima da se pripreme za rat sa NATO-om.

Ova "pobednička naracija", koji okružuje Kursk, nije obmana ni trik. Minski sporazumi su bili prevara, ali prevara zasnovana na racionalnoj strategiji. Prevare iz Minska su imale za cilj da Zapadu kupe vreme za dalju militarizaciju Ukrajine, pre napada na Donbas. Prevara je uspela, ali samo po cenu gubitka poverenja Rusije u Zapad. Prevare iz Minska su ubrzale kraj 200-godišnje ere "Rusije na Zapadu".

Kursk je, međutim, nešto drugo. "Pobednički narativi" u suštini potvrđuju neizbežnost eshatološke misije Zapada, primećuje britanski obaveštajac. Činjenice su ono što iritira, nisu realnost koju je potrebno uzeti u obzir. I tu se krije njihova Ahilova peta.

Lukavstva oko Kurska su, bez sumnje, izgledala pametno i Londonu i Vašingtonu. Ipak, sa kojim rezultatom? Ukrajinci nisu uspeli da zauzmu nuklearnu elektranu Kursk, niti da izvuku ruske trupe iz Donbasa. Ukrajinsko prisustvo u Kurskoj oblasti biće eliminisano.

Ono što je zaista uradila jeste da je stavila tačku na sve izglede za eventualno diplomatsko rešenje u Ukrajini. Nepoverenje Rusije u Zapad je sada apsolutno i učinilo je Moskvu odlučnijom da sprovede Specijalnu vojnu operaciju do kraja, zaključuje Kruk. Nemačka oprema, koja je bila vidljiva u operacijama u Kurskoj oblasti, uzbunila je duhove i konsolidovala svest o neprijateljskim namerama Zapada prema Rusiji.

RUSIJA PORUČUJE AMERICI: Zastrašivanje nuklearnom palicom nije uspelo ranije – neće ni sada

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA