Najnovije

Kajmakčalanu u pohode - polazak 13. septembra

Udruženje “Srbski svetionik” po sedmi put organizuje put u Grčku i na Kajmakčalan, najviši vrh planine Nidže, na obeležavanje značajne godišnjice Velikog rata, proboja Solunskog fronta, od pre više od jednog veka.

Srpska vojska nakon slavnih pobeda u leto i jesen 1914. na Ceru i Kolubari morala je krajem 1915. godine usled Trojne invazije (Austro-Ugarska, Nemačka i Bugarska) da se povuče ka jugu, odnosno Kraljevini Grčkoj, preko albanskih gudura i crnogorskih planina sve do Jonskog mora... Ovaj događaj je do tad nezabeležen u istoriji i poznat je kao Golgota Srba preko Albanije.

Niko ne zna šta su muke teške, dok ne pređe Albaniju peške

Posle oporavka na Krfu, Vidu, Korzici i Africi, dve srpske armije su prebačene na Solunski front gde su vođene teške i krvave borbe za Oslobađnje Kajmakčalana u septembru 1916. godine, a najveći doprinos je dala Drinska divizija i četnički odred Vojvode Vuka. Da bi dve godine kasnije 15. septembra 1918. godine Srpska vojska sa francuskim jedinicama probila Solunski front i nezadrživo oslobađala Vardarsku Makedoniju.

Nemačke, austrougarske i bugarske jedinice bile su u paničnom begu, a onda je 29. septembra 1918. Bugarska je kapitulirala, što je bio veliki uspeh. Naredna dva meseca je oslobođena čitava teritorija Kraljevine Srbije i etnički prostor Srba koji je okupiran od Austro-Ugarske monarhije.…

Plan puta

“Prvi dan - petak 13.09.2024
Krećemo iz Beograda oko 20 sati autobusom. Zadržavamo se u Paraćinu, Nišu i Vranju, da pokupimo putnike, ali samo na benzinskim pumpama, nećemo ulaziti u grad.

Drugi dan - subota 14.09.2024
Ujutro oko 07:00 sati stižemo u mesto Udovo, južni deo Vardarske Makedonije, nedaleko Đevđelije. Tu ćemo posetiti jednu spomen-kosturnicu iz Velikog rata posvećenu žrtvama Valdanovskog pokolja 1915. godine.

Prelazimo granicu kod Đevđelije u severni deo Grčke gde ima mesto Evzoni, opština Polikastro. Tu se nalazi veliki spomenik savezničkim vojnicima (Engleske, Francuske, Grčke, Srbije i Italije) koji su 15. septembra 1918. probili Solunski front. Položićemo venac, održati parastos, zapaliti sveće i čuti istorijski čas iz toga vremena.

Nastavljamo do Soluna, gde ćemo oko 14:00 sati posetiti Zejtinlik, jedno od najvećih srbskih vojničkih grobalja van Srbije. Popričaćemo sa Olgom i Krstimirom čuvarima groblja, te obići grob deda Đorđa Mihailovića i čuti priče o tome kako je Zejtinlik nastao i još ponešto. Prekoputa groblja je suvenirnica.

Popodne imamo slobodnu šetnju po Solunu, a smeštaj u unutrašnjosti Grčke, u jednom od hotela.

Treći dan - nedelja 15.09.2024

Ujutro krećemo u 06:30 sati za Kajmajkčalan. Popećemo se do spomen kosturnice koju je kralj Aleksandar I Karađrođević sazidao za svoje divjunake. Tamo ćemo imati takođe istorijski čas i recitacije na temu Velikog rata. Posle toga idemo u Bitolj. Ako uspemo, obićićemo i vojničko groblje.

Oko 15 sati krenućemo za Srbiju. Plan da stignemo u Beograd je uveče oko 22:30 sati.

Moguća je korekcija plana puta usled nepredviđenih okolnosti na putu.

Cena puta je 82 EUR, odnosno 9.800 dinara. U cenu je uračunato putovanje, smeštaj (noćenje) i jedan doručak. U cenu nisu uračunati individualni troškovi.

Napomena: Uplaćeni novac se ne vraća!

Broj putnika je ograničen, pa vodite računa da se što pre prijavite, odnosno uplatite, jer se samo uplata računa kao rezervacija.

Sve informacije i rezervacije možete dobiti putem sledećih kontakata:

Telefon: +381 63 283563 (Stanko)
El. pošta: srbskisvetionik@gmail.com
Portal: www.srbskisvetionik.org.rs “, navode organizatori.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA