Najnovije

"Kosovo" pet meseci uoči izbora: Jedini koji mogu srušiti Kurtija su Amerikanci

"Najbitniji uticaj u ovoj igri imaju SAD i kako će oni odigrati. Iz SAD otvoreno kritikuju Kurtija i vladu, ali da li će konkretno podrivati njegovu stranku ili ne, to ćemo tek videti", kaže analitičar Nedžmedin Spahiu.

Aljbin Kurti, premijer tzv. Kosova i apsolutni favorit na izborima raspisanim za februar 2025. godine, poželeo je sebi i svojoj stranci i pre nego što su izbori raspisani, da na njima budu uspešni kao FK "Balkan" iz Suve Reke, odnosno da u februaru osvoje "i prvenstvo i Kup". Prevedeno sa jezika simbola da dogodine pobede i na lokalnim i na parlamentarnim izborima.

Da se izbori na "Kosovu" održavaju sada, krajem avgusta 2024, Kurtijeva želja najverovatnije bi bila ispunjena. Poslednja objavljena anketa, ona od pre koji mesec pokazuje da bi Kurtijevo Samoopredeljenje na parlamentarnim izborima doseglo do 49,5 posto, opoziciona DPK do 17, DSK koja je u tom trenutku bila u velikom padu oko 16 posto, dok bi se Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja borila za opstanak, odnosno za goli cenzus. Ovde valja imati u vidu da je pomenuta anketa urađena pre nego što je DPK odredila Bedri Hamzu, sadašnjeg gradonačelnika Južne Mitrovice za svog kandidata za premijera i pre nego što je Bedri Hamza, sa stavovima, po oceni analitičara, "koje Amerikanci žele da čuju", pozvan početkom avgusta na sastanak u Stejt Department.

Hamza, koji je više puta kao prioritet isticao dobre odnose sa Vašingtonom, nije se, inače, poslednjih meseci posebno angažovao oko otvaranja mosta na Ibru, što bi i trebalo da bude njegov posao kao gradonačelnika Južne Mitrovice a u predizbornoj kampanji svakako mu ne bi odmoglo. Taj posao mesecima već vodi premijer Aljbin Kurti. 

U Ameriku je, odmah za Hamzom, u kampanji koja je uveliko počela, ali sa upadljivih desetak dana zaostatka krenuo i sam Kurti, gde je u Čikagu učestvovao ne konvenciji Demokratske stranke. Tamo je, uz fotografije ispod samog krova dvorane, posle serija intervjua na Kosmetu u kojima je govorio da o otvaranju mosta u Mitrovici "nema diskusije", da je to pitanje "rešeno", nešto pomirljivije izjavio da u svojoj nameri ne planira da "iznenadi saveznike".

U međuvremenu, u kampanju je uveliko krenuo i Ramuš Haradinaj koji je samouvereno, iako ga ankete drže na ivici cenzusa, izjavio kako će se glavna borba u februaru voditi između njega i Kurtija, zamolivši usput građane da ne dozvole da "dva puta budu prevareni".  

Da li su izbori na "Kosovu" rešeni već sada, pet meseci pre otvaranja biračkih mesta i čime opozicija da se suprotstavi Kurtiju koji pred birače izlazi sa "osvojenim severom" i "utvrđenom granicom Kosova iznad Leposavića"?

Univerzitetski profesor i analitičar iz Kosovske Mitrovice Nedžmedin Spahiu, dobar poznavalac kosovskih političkih prilika, u razgovoru za RT Balkan slaže se da ankete koje Kurtijevom Samoopredeljenju daju do 50 posto, DPK 17, DSK oko 16 posto, a Alijansu za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja drže na ivici cenzusa, poprilično odgovaraju trenutnom raspoloženju birača na KiM.

"Ipak, do izbora ima još pet meseci, to je mnogo vremena, mnogo stvari može se promeniti. Pitanje je kakva će atmosfera biti do tada, kakav će udeo Amerike preko svojih kanala, svog uticaja na procese u Kosovu, biti u svemu tome", kaže profesor Spahiu.

Naš sagovornik procenjuje i da Kurtijeva opozicija na Kosovu u poslednje vreme nije baš previše mudro delovala.

"Da bi Kurti dobio 50 posto na Kosovu on se poigravao uzevši deo od DSK, nekadašnje Rugovine stranke, kako bi se Rugovina zastava viorila na skupovima 'Samoopredeljenja' i kako bi pokazao da se on sad vratio poštovanju prema Ibrahimu Rugovi. Na taj način Kurti je dobio ogroman broj glasova te stranke i približio se na 50 posto. Sa druge strane, Isa Mustafa, tadašnji lider, pokazao je svojevremeno da je potpuno okrenuo leđa Rugovi. To je razlog zašto su birači DSK prešli kod Kurtija. Novi lider DSK LJumir Abdidžiku pokušava da stvori novi profil stranke koja bi se prepoznavala po svom imenu a ne po imenu Ibrahima Rugove. Na taj način Abdidžiku je radio i radi na svoju štetu a u korist Kurtija", procena je profesora Spahiua.

Sagovornik iz ove procene izvlači zaključak da su Kurtija do rezultata iz pomenutih anketa pogurali protivnici a "uništavali jedino njegovi nesposobni, a u nekim slučajevima i korupmirani ministri". Što se tiče samog Kurtija, za njega na Kosovu, kaže profesor, ne postoji percepcija da je korumipran i to je njegova velika prednost.

"Sa druge strane, on je bio kritikovan zbog svog odnosa prema severu Kosova što je njegov glavni uspeh. Opozicija je na taj način želela da se dodvori Amerikancima pa su kritiku sveli na sever, dok su zatajili na zadatku da kritikuju Kurtijeve poteze u oblasti privrede, obrazovanja, zdravstva... Time su sadašnjem premijeru omogućili da podiže svoj rejting. Ostaje otvoreno pitanje da li će opozicija do izbora ostati na kritici Kurtijevih poteza samo na severu ili će kritiku proširiti i na druge oblasti. Ako budu radili kao što rade sada, procenjujem da će rezultat biti upravo kako pokazuju sadašnje ankete", ocenjuje naš sagovornik.

U situaciji kada Kurti svoju kampanju samouvereno zasniva na potezima na severu Kosova, procene su da je drugo važno pitanje na kome će se opredeljivati birači, odnos pojedinih političkih subjekata na Kosovu prema SAD.

"Sve zavisi na koju će se stranu okrenuti Amerika. Ako žele poraz Kurtija ili da smanje njegov uticaj oni će pokušati da otkinu njegove koalicije partnere. To su male, ali jako bitne stranke, posebno bivša stranka Vjose Osmani, koja se distancirala od nje i približila Kurtiju.  Ako bi Amerikanci ubedili tu stranku da ne ide sa Kurtijem, to bi znatno uticalo na Kurtijev rezultat. Ta stranka, sama po sebi nema 2-3 posto, ali, u koaliciji sa Kurtijem daje veliku sinergiju. Moje mišljenje je da bi bez bivše stranke Vjose Osmani, Kurti dobio manje od 30 posto", procenjuje Spahiu.

Drugi važan faktor koji može uticati na izborni rezultat jeste i što Samoopredeljenje, nastavlja Spahiu, ima u svojim redovima dosta ateista, ali i grupu konzervativaca, ljudi jako okrenutih veri. Ta grupa, po oceni sagovornika, u poslednje vreme se osipa, napuštaju Kurtija i pitanje je odakle će on nadomestiti te glasove i kakvu će akrobaciju napraviti.

Što se tiče premijera Albanije Edija Rame koji nije u najboljim odnosima sa Kurtijem i koji podržava DPK Hašima Tačija, odnosno sadašnjeg predsednika Memljija Krasnićija, profesor Spahiu očekuje samo uticaj na mobilizaciju članstva DPK, ali ne neki veliki uticaj na izborni proces i rezultat.

"Ponavljam, najbitniji uticaj u ovoj igri imaju Sjedinjene Države i kako će oni odigrati. Oni otvoreno kritikuju Kurtija i vladu, ali, da li će konkretno podrivati njegovu stranku ili ne, to ćemo tek videti", kaže Spahiu.

Što se tiče severa Kosmeta, naš sagovornik ne očekuje da će Kurti do izbora preduzimati nove akcije što se tiče školstva, zdravstva pa čak kada je u pitanju i otvaranje mosta na Ibru.

"Naravno, očekujemo nove posete Kurtija severu KiM već tokom jeseni i zime, naročito kako kampanja bude odmicala. Dolaziće da se šepuri, da sa ministrima pije kafu na šetalištu, da pokazuje kako je on apsolutni 'gospodar severa'. Očekujemo i otvaranje mosta. Biće tu mnogo policije, specijalaca, dugih cevi, kad već nema rezultata u ekonomiji, kad mu narod ne živi bolje nego gore, mi ćemo biti njegovi žrtveni jarci. Sama opozicija nema tako jak adut u rukama, čak ni poseta Hamze Stejt Departmentu ne vredi koliko slika Rosu kraj spomenika Knezu Lazaru u centru Severne Mitrovice, ili slika Svečlje kako vesla po Gazivodama. Jedino što je izvesno, nas čekaju teška vremena i pre i posle izbora", jetko ovih dana pričaju i procenjuju naši sagovornici, Srbi iz Severne Mitrovice.

ŠOK PREOKRET KOD POKROVSKA: Rusi primetili zamku - brzi kolaps ukrajinskih snaga uopšte nije slučajan

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA