Najnovije

KREMLJ O HAPŠENJU OSNIVAČA TELEGRAMA: Pružićemo pomoć Durovu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je krađu ruske imovine i situaciju oko Pavela Durova, koji se nalazi pod sudskim nadzorom u Francuskoj.

Slanje prihoda od zamrznute ruske imovine Kijevu je "na ruskom jeziku rečeno – krađa", ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, povodom izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da je Unija već poslala Ukrajini 1,4 milijarde evra od prihoda na zamrznutu rusku imovinu.

"To su nezakonite radnje. Oni će svakako imati pravne posledice. Ovo nije ništa drugo do nezakonita eksproprijacija – na ruskom jeziku, krađa – našeg novca, naše imovine", rekao je Peskov.

Kako su prethodno objasnili iz Evropske komisije, Kijev neće direktno primati prihode od ruske imovine, već će Unija taj novac slati u mirovni fond za obeštećenje zemalja EU za oružje.

Prema današnjoj izjavi Borelja, Unija i Kijev već su počeli da koriste ove prihode. 

Durov je i dalje državljanin Rusije, pružićemo mu pomoć
"Durov je i dalje ruski državljanin, što se tiče dobijanja francuskog državljanstva, mi u vezi sa tim ništa ne znamo, to se nas ne tiče", rekao je Peskov na pitanje novinara da prokomentariše situaciju oko nedavnog hapšenja osnivača Telegrama, prenose "RIA Novosti".

On je istakao da, pošto je Durov državljanin Ruske Federacija, Moskva planira da pomogne Durovu ukoliko za tim bude bilo potrebe i onoliko koliko to bude bilo moguće.

"Naravno, glavno je da se ono što se dešava u Francuskoj ne pretvori u politički progon", ocenio je portparol Kremlja. Dodao je da, iako je predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio da hapšenje osnivača Telegrama nema nikakve veze sa politikom, Moskva "vidi da se Durovu stavljaju na teret određene optužbe, koje će u Kremlju nastaviti da prate".

Durov je, podsetimo, priveden 24. avgusta na aerodromu u Parizu, odmah po sletanju u Francusku. Juče, on je stavljen pod sudski nadzor, zabranjeno mu je da napušta Francusku i u obavezi je da plati kauciju od pet miliona evra. 

Tužioci optužuju Durova za šest krivičnih dela, uključujući upravljanje onlajn platformom u svrhu obavljanja nezakonitih transakcija, za šta mu preti do 10 godina zatvora i novčana kazna od 500.000 evra.

ŠOK PREOKRET KOD POKROVSKA: Rusi primetili zamku - brzi kolaps ukrajinskih snaga uopšte nije slučajan

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA