Najnovije

MAKRON PORUČIO SRBIMA PRED DOLAZAK: Balansiranje između velikih sila je iluzija

U Srbiju dolazim sa jednostavnom porukom: Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama potrebno je da imaju jednu snažnu i demokratsku Srbiju u njihovom okrilju, kaže francuski predsednik Emanuel Makron koji će danas stići u Srbiju.

U autorskom tekstu za beogradsku "Politiku" poručuje da je Srbiji potrebna jedna snažna i suverena Evropska unija da brani i promoviše njene interese, uz poštovanje svog identiteta.

Dalje navodi da je "uprkos već snažnoj bliskosti između Srbije i EU, perspektiva pristupanja Evropskoj uniji ne privlači onoliko koliko bi trebalo dok se u pozadini mešaju zabrinutosti i zamor, posebno u vezi s ritmom pristupnih pregovora, ali ponekad i jedna vrsta resantimana, pa čak i nepoverenja u vezi s Evropskom unijom, koji svoj izvor imaju u novijoj istoriji i u sukobljenim ili konfliktnim sećanjima".

"Srbija, naravno, pripada Evropi svojom geografijom, ali više od toga, pripada joj svojom istorijom; istorijom jednog ponositog naroda koji ima snažan identitet od koga nikada nije odustao. Danas su razmene mnogo bogatije sa zemljama Evropske unije nego sa bilo kojom drugom zemljom ili skupinom zemalja", kaže Makron.

U prvi plan ističe ekonomsku povezanost, ili bolje reći zavisnost Srbije od Evropske unije.

"Vreme je da zajedno bez ostrašćenosti sagledamo istoriju da ne bi više predstavljala prepreku, što ona danas još uvek jeste, između nas i, još i više, između zemalja regiona koje su sve pozvane da budu zajedno u okrilju Evropske unije. Istoričari svih naših zemalja – članica EU i zemalja kandidata, verovatno bi mogli da nam pomognu na tom putu angažujući se u kolektivnom radu na tome", kaže Makron.

Poručuje da Srbija ne treba da se plaši za svoj integritet i svoju suverenost ulaskom u EU, ali zaboravlja da kaže da samo pet članica EU ne priznaje jednostrano otimanje dela Srbije i da pojedine članice otvoreno rade na narušavanju teritorijalnog suvereniteta Srbije.

"Ta bolna sećanja, kao ni te zapitanosti, ne treba da odvraćaju građane Srbije od onog što je očigledno: njihovo mesto je u Evropi, uz Francusku – kojoj nije ništa manje stalo nego Srbiji do osobenosti svoje istorije i kulture – u toj zajednici koja je jedino mesto u kome ćemo moći zaista da branimo vrednosti koje su nam zajedničke", tvrdi Makron.

Dodaje da Srbija ima svoje mesto u okrilju Evropske unije, ali ne navodi u kojim to granicama Srbija ima svoje mesto u EU.

"Kada je rat, još jednom, ponovo izbio na našem kontinentu, iniciran od strane Rusije koja u Ukrajini sledi brutalan plan osvajanja, ideja da Srbija može da traži svoj put u večitoj igri balansiranja između sila koje će u njoj videti samo piona za žrtvovanje na šahovskoj tabli samo je iluzija: samo u okrilju EU – unije suverenih država koje dele istu viziju svoje budućnosti, Srbija će moći da ostane Srbija", poručuje Makron.

Najavljuje da će izgraditi stratešku autonomiju obezbeđujući sebi sredstva da osiguramo bezbednost i jačajući našu saradnju u odbrani, dodajući da će biti izgrađena u oblasti industrije u svim sektorima navodeći oblasti kritičnih sirovina, lekova, veštačke inteligencije

"Pitanje koje se postavlja Srbiji, ali i svima nama Evropljanima u ovom trenutku, još više nego pitanje o neophodnom održavanju ujedinjenog fronta protiv Rusije, je pitanje o tipu društva u kome će sutra hteti da živi naša omladina. Po tom pitanju, nemam nikakve sumnje u to, mladi u Srbiji će imati isti odgovor kao i mladi u Francuskoj", kaže Makron.

Makron se podsetio svoje posete 2019. godine navodeći da mu je čast što dolazi na poziv Vučića, "s ambicijom da ponovno poveže niti jednog davnašnjeg prijateljstva, koje se kalilo na frontu Prvog svetskog rata sa još živim sećanjima na vojsku na Solunskom frontu".

Kaže da je 2019. godine govorio o neophodnoj hrabrosti da bi se došlo do kompromisa po pitanju Kosova i Metohije.

"Put koji smo predložili ka neophodnoj normalizaciji čuva suštinu: mogućnost za Srbe da žive na Kosovu uz poštovanje zakona ali ne odričući se svog identiteta ni svojih prirodnih veza sa Srbijom; ali takođe i postojanje garancija koje se tiču očuvanja srpskog kulturnog i verskog nasleđa", kaže Makron, aludirajući na takozvani francusko-nemački plan.

Poručuje da će ostati lično angažovan, kao i cela EU na sprovođenju Ohridskog sporazuma, najpre na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

"Hteo bih da završim rečima da moja današnja poseta Beogradu, nove etape koje postavljamo za našu bilateralnu saradnju, stvarno strateško partnerstvo koje gradimo, apel koji sam uputio za odlučno angažovanje Srbije u pristupanju Evropskoj uniji, sve to čini jednu poruku poverenja u našu zajedničku budućnost i takođe najbolji način da se neguje i produbljuje naše tako dragoceno prijateljstvo", zaključuje Makron.

NEMAČKI NOVINAR O NAPADU NA KURSK: Vratili smo se tamo gde smo bili 5. avgusta

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA