Najnovije

"Priča o Kini": Portret jedne civilizacije i njenog naroda

Novo iz Lagune

Foto: Laguna

Istorija Kine objedinjena u jedinstvenoj knjizi „Priča o Kini“ engleskog istoričara, profesora  istorije na Univerzitetu u Mančesteru, Majkla Vuda, pruža uvid u prošlost ove svetske supersile i ispituje njen današnji značaj.


Knjiga daje celokupnu sliku bogate kineske istorije bez ideoloških upliva i sa objektivnom autorskom distancom. Čitaoci na jednom mestu mogu da dobiju sve elemente slagalice koja se zove Kina i a na osnovu toga sami formiraju svoje mišljenje o prošlim i aktuelnim događajima vezanim za ovu zemlju.


Majkl Vud je proputovao Kinu, najdugotrajniju državu na svetu, uzduž i popreko kako bi ispričao uzbudljivu pripovest punu obrta, neverovatne kreativnosti i duboke ljudskosti koja se proteže hiljadama godina u prošlost. Uzimajući u obzir nova, uzbudljiva arheološka otkrića knjiga započinje od najranijih dinastija, začetka kineske države i temelja kineske kulture iz Konfučijevog vremena. Vud posebnu pažnju poklanja razdobljima i temama koje istoričari danas ponovo analiziraju, kao što su renesansa za vreme dinastije Sung i sjajna naučna otkrića koje je to doba iznedrilo. Autor istražuje susret sa Zapadom, Opijumske ratove, sve ono što se događalo do sredine dvadesetog veka da bi pružio jasan i celovit prikaz društvenih prilika u Kini nakon 1949. godine. Uz razmatranje krize iz 1989. zasnovane na nedavno razotkrivenim poverljivim dokumentima Vud prikazuje i društveni poredak pod upravom predsednika Si Đinpinga. Sve te pripovesti isprepletane su sa istorijskom pozadinom i piščevim putopisima. Priča o Kini je nezaobilazno štivo o najintrigantnijoj i najmoćnijoj državi na današnjoj svetskoj pozornici.


„Priču o Kini“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs  i na sajtu laguna.rs.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA