Najnovije

UKRAJINCI NE ODUSTAJU: Bajden će dobiti i spisak meta na ruskoj teritoriji

Kako bi odobrovoljili Ameriku da da dozvolu za udare duboko na ruskoj teritoriji, Jermak i Umerov pokazaće saveznicima spisak meta.

Dva najviša ukrajinska zvaničnika predstaviće Bajdenovoj administraciji listu meta koje bi gađali u Rusiji, ne bi li na taj način odobrovoljili SAD da ukinu ograničenja na upotrebu američkog oruža protiv Moskve, javlja Si-En-En, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog poslanika.

"Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak, i ministar odbrane Rustem Umerov, sastaće se sa američkim zvaničnicima kako bi pokušali ubede Belu kuću da ukine ograničenja na udare dugog dometa na rusku teritoriju. Oni će predstaviti listu prioritetnih ciljeva, bez kojih će biti teško promeniti tok rata u korist Ukrajine", rekao je poslanik.

Umerov će se u petak sastati sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom, a s kim će se Jermak sastati i dalje je nejasno, iako se zna da se tokom prethodnih poseta viđao sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost DŽejkom Salivanom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u sredu je još jednom pozvao da se Ukrajini dozvoli da izvrši udare dublje u Rusiji i da se "sada ukinu ograničenja za udare dubokog dometa", tvrdeći da bi to pre okončalo rat "za Ukrajinu i ceo svet".

Ukrajina pokušava da izvrši pritisak na SAD uoči predsedničkih izbora u novembru budući da je Kijev zabrinut da bi pobeda bivšeg predsednika Donalda Trampa mogla da znači da će SAD povući podršku svojim ratnim naporima.

"Ne smatramo udare američkim oružjem duboko na rusku teritoriju ništa više provokativnim od udara američkim oružjem na rusku pograničnu teritoriju. I jedno i drugo su ruska teritorija, pa nije bitno koliko su mete duboke", poručuje ukrajinski poslanik za Si-En-En.

Britanski "Telegraf" juče je objavio da Dauning strit podržava udare na Rusiju oružjem dugog dometa, ali da je jedini razlog zašto o tome ne govori, kako bi izbegao svađu sa Amerikom, koja, zbog opasnosti eskaliranja sukoba, ostaje rezervisana prema tim planovima Ukrajinaca.

"Kosovo" pet meseci uoči izbora: Jedini koji mogu srušiti Kurtija su Amerikanci

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA