Najnovije

Afera sa prtljagom Vjose Osmani se nastavlja: Priština uputila protestnu notu Skoplju

Nakon što je pripadnik obezbeđenja Vojse Osmani izvadio pištolj na službenike aerodroma, Priština poručila da je reč o "neodgovarajućem i nezakonitom ophođenjem".

Ministarstvo spoljnih poslova sa sedištem u Prištini uputilo je protestnu notu Severnoj Makedoniji posle incidenta na skopskom aerodromu, u kojem je učestvovala predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani.

Ona se našla u tranzitu, kada je od nje zatraženo da otvoru prtljag, što je odbila, pa je u pomoć pozvala svog bliskog saradnika i šefa obezbeđenja predsednika Skupštine Severne Makedonije, Afrima Gašija, koji je uperio pištolj u čelo policijskom službeniku na aerodromu u Skoplju.

Makedonski MSP izrazio žaljenje i otvorio istragu
"Republika Severna Makedonija i 'Republika Kosovo' održavaju pozitivne i konstruktivne bilateralne odnose i saradnju, bez otvorenih pitanja i uz iskren i kontinuiran dijalog na svim nivoima i u svim oblastima. U ovom kontekstu, izražavamo žaljenje zbog nesporazuma koji su se desili tokom jučerašnjeg putovanja predsednice Vjose Osmani na međunarodnom aerodromu u Skoplju", naveo je makedonski MSP, nakon što im je prištinsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo protestnu notu.

MSP je naveo da su zatražene informacije od svih nadležnih institucija u vezi sa nemilim događajem, te da će nakon odgovarajuće analize biti preduzete "sve neophodne radnje i mere, s ciljem izbegavanja ovakvih ili sličnih pojava i situacija u budućnosti."

Priština čitav događaj vidi kao "neodgovarajuće i nezakonito ophođenje" pripadnika obezbeđenja aerodroma.

Navode da je obezbeđenje Vjosi Osmani pokušalo da oduzme mobilni telefon, kao i da ju je odgurnulo.

Preduzeli su "hitne korake" i zatražili zvanične informacije od makedonskih vlasti preko ambasade u Skoplju.

Ministarka pravosuđa Donika Gervala se tim povodom sinoć sastala i sa makedonskim ambasadorom na tzv. Kosovu, zatraživši pojašnjenje.

Sa hitnim sastancima nastavila je i danas, kada se susrela sa zamenikom makedonskog premijera Arbenom Fetaijem u Prištini. Potom ju je pozvao i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Timče Mićunski.

Gervala je uručila i protestnu notu makedonskim vlastima, zahtevajući "objašnjenje za ovaj incident".

"Istovremeno, zatraženo je da makedonske vlasti preduzmu hitne mere da istraže ovaj slučaj i osiguraju da se takvi događaji ne ponove u budućnosti", saopštilo je ministarstvo.

Iz kancelarije Vjose Osmani zahtevaju sankcionisanje počinilaca.

Ranije danas, tzv. kosovsko predsedništvo izrazilo je "ogorčenje", ne samo sinoćnim događajem, već izjavama makedonskog MUP-a koje je opravdalo postupanje aerodromskog obezbeđenja.

"Umesto izvinjenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije juče i danas je u potpunosti opravdalo zahtev aerodromskog obezbeđenja da uzme i skenira lični telefon predsednice Osmani, koji šef države koristi za komunikacije i službena pitanja nacionalne bezbednosti. Predsednica je tako nešto s pravom odbila", saopšteno je iz predsedništva.

Oni su istakli da je "takvo postupanje potpuno u suprotnosti sa pravilima postupanja sa šefovima država prema diplomatskoj praksi".

Ogorčeni su i zbog, kako tvrde, "propagande" koja se u "pojedinim severnomakedonskim medijima razvija protiv tzv. Kosova".

Priština: Čista provokacija

U dugačkom saopštenju od 10 tačaka izneli su svoju verziju događaja. Pozvali su se na međunarodnu praksu i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, spominjući da se to poštovalo do sada svuda, čak i u onim zemljama koje nisu priznale tzv. Kosovo.

Tvrde da nisu tačni navodi da je Osmani odbila da se njena torba skenira, jer nije imala prtljag, osim tašne koju je odmah postavila za prolazak kroz skener.

"Jedino što je predsednica odbila jeste da preda svoj telefon", naveli su u objašnjenju.

"Skandaloznim" su ocenili napise da je Osmani navodno imala "nešto sumnjivo u torbici".

"Ne samo da je to velika laž, već je to istovremeno i najteža optužba i najozbiljnija propaganda koju su mediji u Severnoj Makedoniji ikada izneli prema Kosovu. Još skandaloznija je današnja izjava Ministarstva unutrašnjih poslova da je možda ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije imao neke informacije, zbog čega je podnet zahtev da se proveri predsedničina lična torba i telefon. Ovo je neviđena tendencija da se ocrni ne samo predsednica, već i Kosovo".

Takođe su ocenili netačnom tvrdnju da su privatna kompanija ili koncesionari aerodroma iznad države i iznad međunarodnih konvencija kojima se "definišu jasna pravila postupanja prema šefu države".

Kao primer naveli su da je prištinski aerodrom takođe pod koncesijom i da njim takođe upravlja privatna kompanija, ali da nikada:

"Ne dozvoljavamo da se predsednik druge države tretira na tako nedostojanstven i bahat način i da se od njega zahteva da da svoj lični telefon za skeniranje. Tako nešto je van prakse i protivreči bezbednosnim protokolima i međunarodnoj praksi, s obzirom na to da je jasno poznato da se telefon šefa države koristi za službenu komunikaciju, uključujući i bezbednosna pitanja. Provera njene tašne bila je u suprotnosti sa ovim standardima, ali uprkos tome, ona je odmah stavila torbu u skener".

Navode da su službenici na aerodromu pokušali da fizički opstruišu Osmani, iako je tzv. kosovska policija navodno unapred saopštila službenicima aerodroma u Skoplju pravila koja važe u ovakvim situacijama.

Zaključili su da se sinoćna situacija na skopskom aerodromu ne može drugačije objasniti niti oceniti, osim kao "čista provokacija i sklonost da se izazove incident".

Aerodrom: Poštovali smo pravila

Skopski aerodrom saopštio je da Bečka konvencija o diplomatskim odnosima od kontrole izuzima samo zvanične goste Vlade Severne Makedonije, što Vjosa Osmani nije bila.

Oni su dodali da je netačno da je njihov službenik pokušao da uzme telefon Osmani i tvrde da su poštovali pravila.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je instrukcije da prištinska delegacija mora da prođe standardnu kontrolu na aerodromu, odnosno da se svi putnici, kabinski prtljag i lične stvari onih koji putuju komercijalnim letom, kao u slučaju puta Osmani, podležu kontroli bezbednosti", navodi se.

POTPUNI ŠOK! UKRAJINA DOBILA STARIJE MODELE AVIONA F-16: Neće ni smeti da krenu u let protiv Rusa, bilo bi to ludilo 

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA