Najnovije

POTPUNI ŠOK! UKRAJINA DOBILA STARIJE MODELE AVIONA F-16: Neće ni smeti da krenu u let protiv Rusa, bilo bi to ludilo 

Ukrajina je poslednjeg dana jula dobila prve lovce F-16 koje je obećao Zapad.

Iako nije bilo zvanične potvrde informacija iz Kijeva, SAD ili EU, Blumberg je citirao sopstvene izvore da je reč o „malom broju” aviona. Tajms je kasnije objavio da je Ukrajina dobila šest F-16.

Sa posebnim oprezom, Ukrajina pokušava da sačuva svoje prve lovce F-16 dobijene sa Zapada jer Rusija ima drastičnu prednost u vazduhu.

Posle meseci strpljenja, Ukrajinci su pre nekoliko dana od svojih zapadnih partnera dobili prve borbene avione F-16. Međutim, s obzirom na sva pitanja oko ovih aviona, stručnjaci se pitaju da li će ovi aparati zaista pomoći Ukrajini na bojnom polju.

S obzirom na nedavni dolazak prvih lovaca F-16 na ukrajinsko tlo, brojni stručnjaci smatraju da ukrajinski lovci zapadne proizvodnje neće značajno promeniti ratnu ravnotežu.

Kijev će ih primiti u malom broju, dok ukrajinski piloti nisu prošli tako dobru obuku da bi stekli neophodno iskustvo u njihovom korišćenju slažu se stručnjaci za vojnu avijaciju.

Pored toga, naglašava se da će ukrajinski F-16 obavljati samo odbrambene misije iznad ukrajinske teritorije i da se ne očekuje da će učestvovati u vazduhoplovnim borbama sa nadmoćnijim ruskim lovcima.

Jedina uloga koju će američki lovci imati biće protivvazdušna odbrana, jer mogu vrlo dobro da presreću neke nadolazeće rakete, dronove kao i pojedine rakete sa ruskih kopnenih sistema.

Razlog zašto je malo verovatno da će se ukrajinski lovci upustiti u vazduhoplovne borbe sa ruskim lovcima je superiornost ovih drugih. Rusi su u prošlosti više puta dokazali koliko su njihovi avioni smrtonosni, a posebno MiG-31 i ostali naoružani raketama vazduh-vazduh velikog dometa R-37M. Čak nekoliko ruskih lovaca smatra se kompletnim rešenjem za suprotstavljanje ukrajinskim F-16.

Zanimljive su i neke izjave ukrajinskih stručnjaka, poput Mihaila Zirokova, koji je takođe izjavio da Kijev neće koristiti svoje F-16 za borbu vazduh-vazduh jer su „stariji modeli“.

„Zbog svojih inferiornih sposobnosti, naši lovci će delovati kao protivvazdušna odbrana za uništavanje dolazećih ruskih krstarećih raketa i bespilotnih letelica“, rekao je Ukrajinac, dodajući da se očekuje i da ukrajinski F-16 izvrše neke udare na ruske kopnene ciljeve preciznim raketama.

Naravno, treba naglasiti da su skoro svi stručnjaci jednoglasno istakli da nijedan ukrajinski F-16 neće moći da uđe u ruski vazdušni prostor, pa će, ako se koristi za misiju bombardovanja, njegov borbeni radijus biti drastično ograničen.

Tek kada Ukrajina bude imala više od 30 F-16, počinje izazov za Ruse

Ukupno, Ukrajini je potrebno najmanje 128 zapadnih borbenih aviona za modernizaciju postojeće flote sovjetskih aviona, rekao je u julu predsednik Vladimir Zelenski.

Razni izvori navode da će Danska, Belgija, Holandija i Norveška snabdeti ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo sa maksimalno 60-80 lovaca F-16 u narednim mesecima i godinama.

Bela kuća je saopštila da će do kraja leta F-16 biti spremni za let za Ukrajinu. Istovremeno, izvori Glasa Amerike u ukrajinskom vazduhoplovstvu rekli su da se proces predaje F-16 Kijevu odvija „kako je planirano“, ali su odbili da daju dalje komentare iz bezbednosnih razloga.

Upravo zbog ratnih bezbednosnih izazova, o temi prisustva F-16 u Ukrajini treba razgovarati „sa oprezom“, rekao je DŽefri Fišer, američki pilot i pukovnik u rezervi ratnog vazduhoplovstva SAD.

U intervjuu za američko državno glasilo VOA, Fišer je takođe rekao da nedostatak obučenih ukrajinskih pilota zbog nedostatka vizije savezničkog plana predstavlja prepreku za brzu vazdušnu superiornost Ukrajine, ali da su sami piloti ukrajinskog vazduhoplovstva, po Fišerovom mišljenju, „pokazali izuzetni u ovom ratu“.

Zašto nije bilo zvanične potvrde američkih ili ukrajinskih vlasti da su F-16 stigli u Kijev?

DŽefri Fišer, pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva u penziji, tvrdi da je „Bajdenova administracija verovatno pokušala da što je moguće više krije trenutak dolaska F-16, kuda idu, koji očekuju, što su imena obučenih pilota. Ovo je rat, zar ne? Operativna bezbednost je veoma važna stvar”.

„Što se tiče kašnjenja u isporuci. Mislim da je deo toga bio politički. Mislim da je Bajdenova administracija malo oklevala oko davanja F-16 Ukrajini. Konačno su došli do ovoga. Ne bih rekao da smo im mi, Sjedinjene Države, dale pun komplet F-16. Mislim da moramo biti veoma pažljivi i oprezni“, rekao je Fišer.

Da li će doći do trenutnog udara na liniju fronta pošto F-16 stignu u Ukrajinu?

„U ovom trenutku ne znamo kakva su pravila upotrebe SAD uspostavila za F-16. Siguran sam da postoje. Bilo bi glupo misliti da nema pravila. Na kraju krajeva, Sjedinjene Države su zapravo nametnule neka značajna ograničenja na upotrebu ATACMS-a i drugih sistema naoružanja. Tako da mislim da bi bilo pomalo glupo misliti da ne postoji neki nivo pravila“, rekao je bivši američki pilot.

,,F-16 sa sobom nosi poboljšane sposobnosti jer je višenamenski lovac, i vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Ukrajinski piloti koji su prošli ili će biti obučeni obučavaju se u američkom ili zapadnom stilu. Tako da će biti obučeni za sve ovo“, naveo je on.

Kako Rusija doživljava prisustvo aviona F-16 u Ukrajini?

DŽefri Fišer ne misli da će F-16 sada „promeniti sve“ na liniji fronta. „Mislim da je komandant USAFE (US Air Force Europe), general DŽejms Heker, zapravo najbolje opisao ovu situaciju. Rekao je da F-16 neće promeniti igru, ali će biti nadogradnja (za ukrajinsko vazduhoplovstvo)“, tvrdi Fišer.

„Ako sada govorimo o samo jednom ili dva F-16, to verovatno neće biti pretnja, ali kada bude 12, 24, 36 aviona, onda će to zaista postati izazov. Jer tada možete da ostvarite misiju koju mislim da Ukrajina želi da postigne, a to je nadmoć u vazduhu, da budete u stanju da kontrolišete vazduh iznad sopstvene teritorije, a zatim da projektujete vazdušnu moć nad ruskim snagama, pružajući zaštitu ukrajinskim kopnenim snagama da bi mogle da posluju, da obezbede logistiku i sve što im je potrebno bez straha od ruskih vazdušnih napada“ , reče bivši američki pilot.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA