Najnovije

Lajčak: Mere protiv Prištine je davno trebalo ukinuti, nema boljeg sporazuma od Ohridskog

Odgovarajući na optužbe Prištine da ih "nepravedno tretira", Lajčak rekao da lični napadi nisu deo "evropskog puta", a tamošnje vlasti je podsetio da moraju da sprovedu odredbe Briselskog sporazuma na koje su se obavezali još 2013. godine

Lajčak je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da "nije dovoljno toga urađeno" na sprovođenju Ohridskog sporazuma koji je postignut - ali ne i potpisan - početkom prošle godine, dodajući da "bolji dogovor nije mogu postići i da strane moraju shvatiti da je napredak u dijalogu duboko vezan za njihov put ka EU".

"Ako mene pitate, problem je što dva društva (na KiM i u Srbiji) nisu spremna za normalizaciju", naglasio je on.

Lajčak je rekao da je da "ništa ne sprečava (Beograd i Prištinu) da urade svoj deo posla", ali da veruje je problem što društva u Srbiji i na KiM "nisu spremna za normalizaciju".

"Zato moramo da radimo na promeni načina razmišljanja. LJudi treba da shvate da normalizacija znači kompromis i obostranu korist. Normalizacija znači da sporazum može biti predstavljen javnosti i parlamentima, kako na Kosovu, tako i u Srbiji", istakao je Lajčak.

Na pitanje novinarke RSE kako bi dijalog trebalo da se okonča, i da li bi trebalo da uključuje "međusobno priznanje", evropski diplomata je rekao da je "na stranama da se o tom aspektu izjasne".

Kao uspehe u svom mandatu, on je istakao međusobno priznavanje ličnih dokumenata, prepoznavanje registarskih tablica i napredak po pitanju snabdevanja električnom energijom.

    Zvaničnik EU je rekao da srpska zajednica na KiM mora da bude u stanju da sačuva svoj identitet, da se oseća bezbedno i da ima institucionalne odnose sa Srbijom "u skladu sa evropskim standardima, u zakonskim okvirima Kosova".

Lajčak je istakao da ne veruje da je moguće postići drugačiji i bolji sporazum od onog iz Ohrida, dodajući da iza njega stoje SAD i svih 27 zemalja članica EU, a posebno Nemačka, Francuska i Italija.

Odgovarajući na optužbe Prištine da ih "nepravedno tretira", Lajčak rekao da lični napadi nisu deo "evropskog puta", a tamošnje vlasti je podsetio da moraju da sprovedu odredbe Briselskog sporazuma na koje su se obavezali još 2013. godine.

Lajčak je izrazio razočaranje što istraga o Banjskoj ne napreduje zadovoljavajućim tempom, dodajući da "Milan Radoičić, koji je prihvatio odgovornost, mora da odgovara".

Komentarišući činjenicu da EU još uvek nije ukinula kaznene mere protiv Prištine, Lajčak je rekao da to nije njegova nadležnost, već da je na zemljama članicama da to učine.

"Ja sam svoj stav izneo javno. Odmah posle Banjske uputio sam javni poziv za ukidanje mera protiv Kosova, kao gest podrške i solidarnosti u tom teškom periodu. Mislim da smo propustili dobru priliku da ih uklonimo, jer kasnije, kao što vidimo, sve postaje komplikovanije i teže. Međutim, to je na dnevnom redu Saveta i zemlje članice nastavljaju da o tome raspravljaju", ukazao je on.

EVROPA CRTA METU SAMA SEBI: Moskva će imati žestoku reakciju to je sigurno

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA