Najnovije

PROPAO DOGOVOR ČLANICA EU: Ni dozvola za napad na Rusiju, ni obuka vojnika na teritoriji Ukrajine

Žozep Borelj je rekao da se EU složila da će se obuka ukrajinske vojske odvijati što bliže Ukrajini, ali ne na njenoj teritoriji.

Ministri odbrane 27 zemalja Evropske unije nisu se dogovorili o zajedničkom ukidanju ograničenja na primenu oružja koje se isporučuje Ukrajini za napade na teritoriju Rusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare o rezultatima neformalnog sastanka ministara odbrane 27 zemalja unije u Briselu.

On je izjavio da su ministri odbrane zemalja Evropske unije prepustili članicama EU odluku o ograničenjima udara ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije.

Borelj je rekao i da se EU složila da će se obuka ukrajinske vojske odvijati što bliže Ukrajini, ali ne na njenoj teritoriji.

On je istakao i da je njegov stav da je Ukrajini neophodno dati mogućnost da gađa one lokacije odakle se izvode napadi na nju sa teritorije Rusije.

"Neke zemlje EU iz nekog razloga smatraju da bi ukidanje zabrane označilo naš rat sa Moskvom. Nisam saglasan sa tim, to je samo pomoć Ukrajini, ali neke države su takvog stava, te zajedničke evropske odluke neće biti", rekao je šef evropske diplomatije.

On je naveo da je visina vojne pomoći koju su članice EU do sada poslale Ukrajini dostigla 43,5 milijardi evra. Borelj je još jednom podsetio i da je Brisel već počeo da koristi za finansiranje vojne pomoći Kijevu prihode od zamrznute ruske imovine i da je prosledio 1,4 milijarde prihoda od zamrznute ruske imovine.

Šef evropske diplomatije je kazao da je odlučeno da se broj ukrajinskih vojnika koji se obučavaju u okviru misije EU poveća sa 60.000 na 75.000.

On je još najavio da će Evropska komisija, odmah nakon NATO, otvoriti kancelariju za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini u Kijevu.

Ranije je Borelj pozvao države članice da odobre Ukrajini ovakve vojne akcije uz komentar da bi Kijevu trebalo dozvoliti da "u punoj snazi" koristi dobijeno oružje.

S druge strane, šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta protiv odluke da se Kijevu dozvoli da bez ograničenja koristi oružje dobijeno sa Zapada jer bi to moglo dovesti do ozbiljne eskalacije.

Takođe, na neformalnom sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova država članica EU nisu se dogovorili o korišćenju šest milijardi evra iz evropskog fonda za kompenzaciju isporuka oružja Ukrajini.

"Šest milijardi evra ostaje blokirano od strane Mađarske, ovaj novac je namenjen zemljama EU da nadoknade isporuku oružja Ukrajini. Smatram da je ovaj veto neprihvatljiv", rekao je Borelj.

ŠIPTARSKA POLICIJA PRAVI HAOS NA SEVERU: Upadaju u bolnicu, ovo ne sluti na dobro

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA